Spionchefer i USA og London: Hold kursen i Ukraine

7. SEP 2024 • 15:00UDLAND

"Det er vigtigere end nogensinde" at fortsætte den nuværende politiske kurs i Ukraine, siger CIA og MI6.

Lederen af den amerikanske efterretningstjeneste CIA og lederen af Storbritanniens militære efterretningstjeneste skriver i et fælles indlæg i avisen The Financial Times lørdag, at "det er vigtigere end nogensinde" at fortsætte den nuværende politiske kurs med at støtte Ukraines kamp mod Rusland.

I indlægget fra CIA's direktør, William Burns, og fra Richard Moore, som leder briternes hemmelige efterretningsvirksomhed MI6, bliver det understreget, at USA og Storbritannien vil udvide og styrke deres samarbejde omkring efterretningsvirksomhed på en række områder.

De advarer om, at verdensordenen er i fare, og de siger, at det navnlig er Rusland, Kina og Mellemøsten, som indgår i en lang række af nye trusler.

Det er første gang nogensinde, at to ledere fra de to landes efterretningstjenester er gået sammen om et fælles indlæg i en avis.

- Partnerskabet på dette område er en særlig intens del af det specielle forhold mellem USA og Storbritannien, som for to år siden markerede 75-års-dagen for de særlige relationer mellem amerikanerne og briterne.

Burns og Moore fastslår, at deres efterretningstjenester står sammen om at imødegå et udfarende Rusland og præsident Vladimir Putins "aggression mod Ukraine".

- En fortsættelse af den nuværende kurs i Ukraine er mere afgørende end nogensinde. Det vil ikke lykkes for Putin at få gjort det af med Ukraines suverænitet og uafhængighed, skriver de og understreger, at de vil fortsætte med at hjælpe Ukraine med efterretningsoplysninger.

Russiske styrker er langsomt rykket frem i det østlige Ukraine, mens ukrainske styrker har besat en stor del af Ruslands Kursk region. Kyiv har nu appelleret til Vesten om flere våben til en styrkelse af dets luftforsvar.

Spioncheferne understreger, at de to efterretningstjenester vil fortsætte en indsats for at få stoppet russiske efterretningstjenesters "hæmningsløse sabotagekampagne hen over hele Europa" og russernes "kyniske misbrug af teknologi til at udsprede desinformation", der skal drive kiler ind mellem de allierede i Nato.

Burns og Moore fremhæver også, at de har reorganiseret deres tjenester til at klare udfordringerne ved Kinas nye rolle i det 21. århundrede. Ligesom tjenesterne arbejder for at få en våbenhvile i stand i Gaza og få afsluttet "de rystende tab af liv blandt civile palæstinensere".

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT