Starmer: Øjeblikket for genstart med Irland og EU er kommet

7. SEP 2024 • 16:57UDLAND

Med brexit bag os går vi fra gnidninger til irsk-britisk venskab, skriver premierminister og irsk kollega.

Den britiske premierminister, Keir Starmer, kom lørdag til Dublin på sit første besøg som regeringsleder. For at række hånden ud til Irland og EU.

Det er første gang i fem år, at en britisk premierminister er i Dublin.

Det er endnu en markering af, at den nye Labour-regering i London oven på brexit søger samarbejde med Irland og de øvrige EU-lande.

- Øjeblikket for en genstart er kommet, siger Starmer, der inden har haft et møde med Irlands premierminister, Simon Harris, på Guinness-familiens tidligere palæ uden for Dublin. Ja, familien bag den berømte irske øl.

Den britiske udtræden af EU 1. januar 2021, også kaldet brexit, skabte en kløft af mistillid mellem den irske og den daværende konservative britiske regering.

Og det skabte frygt for, at det britiskstyrede Nordirland igen ville eksplodere i vold og drab.

Starmer fortæller Simon Harris, at han ønsker et bedre forhold til EU-landene. At han håber på at sikre bedre diplomatiske og handelsmæssige forbindelser til EU uden at gå på kompromis med briternes beslutning om at forlade EU.

Det skete ved en folkeafstemning i 2016.

Det var ikke den sang, som blev sunget i Det Konservative Parti, der havde magten i Storbritannien fra 2010 og indtil denne sommer.

Her var skiftende premierministre afvisende over for nye aftale med EU. Også selv om britiske og økonomer og industrifolk advarede om, at det ville gøre Storbritannien fattigere, når man vender landets største marked, det europæiske, ryggen.

Op til mødet lørdag har Starmer og Harris forfattet en artikel, som står at læse i lørdagens Irish Times. Her bekræfter de, at det er en ny start i forholdet mellem de to.

- Med brexit-debatten bag os bevæger vi os fra gnidninger tilbage til et venskab, skriver de.

Det forsøgte de at demonstrere ved at bytte landsholdstrøjer under deres møde. For der er fodboldlandskamp i Dublin lørdag aften mellem Irland og England.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT