Vejrforsker: Milton har sluppet sit tag i Florida

10. OKT 2024 • 14:27UDLAND

Orkanen Milton har nu passeret gennem Florida og befinder sig ude over Atlanterhavet, hvor den ikke gør skade.

Den frygtede orkan Milton har passeret gennem Florida og er stort set færdig med at forvolde skader.

Det fortæller vejrforsker hos DMI Sebastian Pelt.

- Den gode nyhed er, at Milton nu har krydset Florida.

- Den har bevæget sig fra vest mod nordøst, og som fænomen er Milton sådan set ved at være overstået, siger Sebastian Pelt.

- Den fortsætter nu ud over Atlanterhavet i en svækket form, hvor der ikke umiddelbart er nogen risiko for, at den laver mere ballade, fortæller vejrforskeren.

Han har fulgt tæt med i Miltons hærgen, efter at den natten til torsdag gik i land i Florida med en vindstyrke på 193 kilometer i timen.

Milton var blevet nedjusteret fra en kategori 5-orkan til en kategori 3-orkan før den ramte kysten. Den tabte yderligere styrke på sin vej hen over Florida, hvor den hurtigt blev nedjusteret til kategori 1.

Tropiske orkaner inddeles på en skala i kategorier fra 1-5 efter deres vindstyrke. 5 er det kraftigste.

Milton har dog skabt massive ødelæggelser på sin vej. Flere steder i Florida har massiv regn forårsaget oversvømmelser, og der er amerikanere, der har mistet strømmen.

Det er først efter, at orkanen har passeret, at man får et ordentlig overblik over skaderne og det forestående oprydningsarbejde.

Et af de steder, der formentlig har taget størst skade, er byen St. Petersborg nær Tampa. Sebastian Pelt fortæller, at byen har været udsat for ekstreme mængder vand.

- Der er faldet 465 millimeter regn, hvilket er en rekord for byen. Det svarer til Syv en halv måneds regn Danmark.

- Da det var mest intenst, var der på en periode på tre timer i træk dobbelt skybruds-intensitet. Det er svært at forestille sig, hvor kraftigt det er, siger Sebastian Pelt.

Det er blot to uger siden, at Florida senest blev ramt af orkanen Helene, der skabte massive ødelæggelser. Oprydningsarbejdet efter Helene er endnu ikke overstået.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT