Orkanen Milton aftager i vindstyrke og danner tornadoer

10. OKT 2024 • 08:47UDLAND

To dødsfald er registreret i formodede tornadoer efter orkanen Milton, der nedjusteres til kategori 1-orkan.

Orkanen Milton, som natten til torsdag gik i land på delstaten Floridas vestkyst, er nedjusteret til en kategori 1-orkan.

Det oplyser USA's Nationale Orkancenter i den seneste opdatering.

Den er mandag morgen omkring klokken 08.00 blevet lokaliseret omkring statens nordøstlige kyst lige nord for Orlando. Vindstyrken er omkring 150 kilometer i timen.

Milton er af amerikanske myndigheder blevet beskrevet som "ekstremt farlig". Det forventes, at der kommer stormflod og omfattende oversvømmelser.

Indtil videre er der registreret to dødsfald på et plejehjem efter en formodet tornado i Fort Pierce på Floridas østkyst, skriver NBC News.

Der er bekræftet mindst 19 tornadoer i kølvandet på orkanens indtrængen i Florida.

En tornado er langt mindre og varer kortere tid end en orkan. I det lavtryk, som orkanen består af, kan der dannes kraftige skypumper eller tornadoer. En tornado er ofte omkring 80 meter i diameter og rejser flere kilometer, før den forsvinder.

Over 2,6 millioner strømkunder er blevet ramt af strømafbrydelser som følge af orkanen, lyder det på poweroutage.us.

Op mod to millioner mennesker er blevet evakueret i Florida, der stadig er ramt af orkanen Helene, som gik i land for to uger siden.

Mindst 230 mennesker blev meldt omkommet efter dennes ødelæggelser, som ramte staterne Florida, North Carolina, South Carolina, Tennessee, Georgia og Virginia. Begge storme forventes at forårsage skader for milliarder af dollar.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, sagde natten til torsdag, at orkanen gik i land før højvande, og at han derfor håbede, at Florida vil blive ramt af mindre stormfloder, end det blev anslået inden orkanens ankomst.

Da orkanen gik i land kort før klokken 03.00 dansk tid, opfordrede han beboere til at blive hjemme.

- På nuværende tidspunkt er det for farligt at evakuere sikkert, så I er nødt til at søge ly, hvor I befinder jer nu, sagde han.

Eftersøgnings- og redningshold er klar til at rykke ud, så snart stormen har passeret, og de vil arbejde hele natten, hvis det er nødvendigt, sagde DeSantis.

- Det kommer til at betyde, at stort set alle redningsaktioner vil foregå i mørke midt om natten, men det er helt fint. Det kommer de til at gøre, sagde DeSantis.

/ritzau/Reuters/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT