USA giver Israel en måned til at forbedre forhold i Gaza

15. OKT 2024 • 19:30UDLAND

USA truer med at holde våbenforsyninger tilbage, hvis Israel ikke forbedrer den humanitære situation i Gaza.

Den humanitære situation for palæstinenserne i Gazastriben skal forbedres, og det skal ske snart, hedder det i et brev, som Israels regering har modtaget fra USA.

Brevet er underskrevet af USA's udenrigsminister, Antony Blinken, og forsvarsminister Lloyd Austin.

De to topministre i den amerikanske administration skriver, at Israel over de næste 30 dage skal tage skridt til at forbedre den humanitære situation i Gaza.

Ellers risikerer Israel juridiske skridt, der kan ramme USA's militære hjælp til Israel.

Civilbefolkningen i Gazastriben har i over et år stået midt i krigen mellem Israel og Hamas-bevægelsen, der med angrebet på Israel den 7. oktober 2023 genantændte konflikten.

Hamas dræbte denne dag 1200 israelere og tog 250 gidsler. Det fik Israel til at rykke ind i Gaza for at nedkæmpe Hamas, og krigen har stået på siden da.

Næsten alle 2,3 millioner palæstinensere i Gaza er blevet tvunget på flugt flere gange i området, hvor der er meldt om 42.000 dræbte.

Israel er flere gange blevet kritiseret for at blokere for nødhjælp.

Avisen Times of Israel citerer fra brevet fra Blinken og Austin. Her står blandt andet, at Israel har indført en række forbedringer, når det gælder tilførslen af hjælp til Gaza.

Det lovede Israel også at gøre i foråret.

- Men omfanget af hjælp, der leveres, er faldet med mere end 50 procent, skriver de.

De oplyser videre, at den hjælp, der kom ind i Gaza i september, var den mindste mængde hjælp på en måned i det seneste år.

- For at vende denne nedadgående tendens på det humanitære område, og for at efterleve de forsikringer, vi har fået, skal Israel fra nu af og 30 dage frem handle på følgende konkrete tiltag, står der videre, hvorefter der opridses en række anbefalinger.

De koncentrerer sig om tre områder, skriver Times of Israel.

Det er mere humanitær hjælp her op til vinterens begyndelse, sikre hjælp via en rute fra Jordan og endelig et stop for isoleringen af Nordgaza.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT