Kinesisk pandapar er landet i Washington D.C.

15. OKT 2024 • 18:46UDLAND

To kinesiske pandaer er tirsdag landet i USA. De er en del af en parrings- og forskningsaftale.

Tirsdag er det længe ventede kinesiske pandapar Bao Li og Qing Bao ankommet til den amerikanske hovedstad, Washington D.C.

Det fremgår af direkte tv-billeder, skriver nyhedsbureauet AFP.

De kinesiske pandaer, som begge er tre år, ankom i et fragtfly, som har fået navnet "Panda Express". Flyet landede i lufthavnen Dulles i Washington D.C.

Bao Li og Qing Bao skal efter planen opholde sig i Smithsonian National Zoo som en del af en parrings- og forskningsaftale, der vil gælde i et årti.

I Washington D.C. er begejstringen for de to pandaer stor. På forsiden af Smithsonian National Zoos hjemmeside står der med stort: "Pandaerne kommer".

Den zoologiske have holder tirsdag lukket i anledning af pandaernes ankomst.

Ifølge AFP er pandaerne en del af Kinas såkaldte pandadiplomati.

Det er en betegnelse for en strategi, hvor Kina bruger pandaer som et middel til at etablere og styrke diplomatiske forbindelser til andre lande.

I USA er der kun få pandaer tilbage i landets zoologiske haver, efter at en stor del af dem er blevet sendt tilbage til Kina de seneste år, fordi aftalerne om pandaerne er udløbet.

Blandt andet måtte Smithsonian National Zoo i november 2023 returnere de eneste tre pandaer, som den zoologiske have havde på daværende tidspunkt.

De kinesiske pandaer, som de seneste år er blevet retur, er ikke blevet øjeblikkeligt erstattet, og det er blevet set som et tegn på øgede spændinger mellem USA og Kina, skriver AFP.

Under et topmøde i Californien i november sidste år med USA's præsident, Joe Biden, lagde den kinesiske præsident, Xi Jinping, op til, at flere pandaer kunne blive sendt til USA som symbol på venskabet med USA og Kina.

I august sendte Kina for første gang i 21 år to pandaer til USA. De flyttede ind i San Diego Zoo i Californien.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT