Von der Leyen på vej med tiltag der skal sende migranter hjem

15. OKT 2024 • 16:20UDLAND

EU-Kommissionen vil have flere migranter til at rejse tilbage, fastslår von der Leyen før topmøde.

Flere "irregulære migranter" skal sendes hjem, når de har fået afslag på asyl.

Det fastslår EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i et brev til EU's medlemslande.

Brevet kommer forud for denne uges EU-topmøde i Bruxelles. Her har flere EU-lande krævet en hårdere indsats for at dæmme op for antallet af migranter.

Det forsøger Ursula von der Leyen nu at imødegå forud for topmødet:

- EU-Kommissionen vil fremlægge et nyt lovforslag, som vil definere klare samarbejdsforpligtelser for den hjemvendte og effektivt strømline hjemsendelsesprocessen, skriver von der Leyen.

Hun har i de seneste uger været vidne til en række mindre oprør fra EU-lande, der ikke længere vil vente på en fælles EU-løsning.

I alt otte lande, inklusive Tyskland, har genindført grænsekontrol inden for Schengen-zonen.

Blandt landene er også Danmark, som har øget kontrollen ved de svenske og tyske grænser med henvisning til terrortrusler og bandevold.

Samtidig har Polen opsigtsvækkende meddelt, at man midlertidigt vil suspendere retten til at søge asyl i Polen, selv om det er i strid med både international lov og EU-regler.

Polens premierminister Donald Tusk - som normalt regnes for en af von der Leyens allierede blandt EU-landenes ledere - insisterer på, at han ikke vil bøje sig.

- Det er vores ret og vores pligt at beskytte den polske og europæiske grænse. Dens sikkerhed vil ikke blive forhandlet, fastslog mandag ifølge netmediet Politico.

I første omgang vil EU-Kommissionen forsøge at øge antallet af hjemsendelser. Men det vil kræve ny lovgivning, fastslår von der Leyen i brevet.

Ifølge von der Leyen er et af problemerne, at et EU-lands beslutning om afvisning af en "irregulær migrant" ikke altid bliver anerkendt af andre EU-lande.

Dermed kan migranterne ifølge von der Leyen "udnytte sprækker i systemet til at undgå at blive sendt tilbage". Det skal ny lovgivning gøre op med.

Blandt de kritiske EU-lande er Sverige. I sidste uge fastslog Sveriges nye migrationsminister, Johan Forssell, at Sverige ønsker et "robust" system for tilbagesendelse af afviste migranter.

- Tilbagesendelserne skal virke. Det gør de ikke i dag, sagde Johan Forssell, da han torsdag i sidste uge deltog i sit første EU-ministermøde som migrationsminister.

Han pegede på, at tre fjerdedele af de personer, der søger asyl i Sverige, ikke har krav på hjælp.

- De vil ikke få asyl, men for mange af dem vil ikke forlade Sverige. Den samme situation ser vi i mange andre EU-lande også.

- Vi skal se innovativt på det og bruge alle de værktøjer, der er i værktøjskassen, siger Johan Forssell.

Danmark har længe talt for, at der netop skal "innovative" løsninger til for at sikre hjemsendelserne, herunder muligheden for at sende afviste til tredjelande som eksempelvis Rwanda.

Idéen har tidligere fået kritik fra EU-Kommissionen og flere EU-lande, men tonen i EU er for alvor ved at skifte.

Det sker, efter at højrefløjen er gået frem ved valg i en række EU-lande fra Frankrig og Tyskland til Holland og Østrig.

Derfor kan forslaget om modtagecentre også blive diskuteret på ny på EU-topmødet i denne uge.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT