Meldinger om nordkoreanske soldater i Ruslands hær bekymrer USA

15. OKT 2024 • 23:26UDLAND

Ukraines præsident Zelenskyj siger, at efterretningskilder fortæller om nordkoreansk indblanding i krigen.

USA er "bekymret" over meldinger om, at nordkoreanske soldater kæmper på russisk side i Ukraine.

Det siger en talsperson for USA's nationale sikkerhedsråd, Sean Savett, tirsdag.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, beskyldte i sin daglige videotale søndag Nordkorea for at indsætte soldater i den russiske hær.

Han siger, at Ukraines efterretningstjenester har informeret ham om "den reelle nordkoreanske indblanding i krigen" i Ukraine.

Rusland har kaldt anklagerne for "fake news" (falske nyheder, red.).

I en udtalelse fra Det Hvide Hus i USA står der, at hvis det er sandt, at der er nordkoreanske soldater i den russiske hær, så vil det udgøre en betydelig forstærkning af det nordkoreansk-russiske forsvarsforhold.

- Et sådant træk vil også vidne om et nyt niveau af desperation på den russiske side, mens det fortsætter med lide betydelige tab på slagmarken i sin brutale krig mod Ukraine, siger Savett.

USA siger videre, at Nordkorea har forsynet Rusland med ballistiske missiler og ammunition.

Rusland og Nordkorea har afvist, at de har udvekslet våben, men har svoret at forstærke de militære forbindelser - herunder muligvis med fælles militærøvelser.

I sin daglige videotale sagde Zelenskyj desuden, at Ukraine har brug for flere våben fra Vesten.

- Det står klart, at under sådanne omstændigheder, må forholdet med vores allierede udvikle sig. Frontlinjen har brug for mere støtte. Vi taler om langtrækkende våben til Ukraine og mere vedvarende forsyninger til vores styrker, siger han.

USA's præsident, Joe Biden, skulle have været til Tyskland fra 10. til 12. oktober for at være vært ved et Ukraine-topmøde.

Han aflyste dog i sidste øjeblik på grund af orkaner i det sydøstlige USA.

Zelenskyj skulle have deltaget ved Ukraine-topmødet. I stedet tog han på lynrundtur til flere af de store lande i Europa.

Ifølge tyske medier kommer Bidens tyske besøg til at finde sted fredag. Det forventes, at Biden og Tysklands kansler, Scholz, diskuterer den vestlige støtte til Ukraine.

Der har endnu ikke været nogen officiel bekræftelse på besøget fra hverken den amerikanske eller den tyske regering.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT