Ukraine får 350 milliarder takket være indefrosne russiske midler

12. JUN 2024 • 23:09UDLAND

G7-landene vil bruge indefrosne russiske værdier til at sende 350 milliarder kroner til Ukraine.

De store industrilande i G7-gruppen er blevet enige om at sende 50 milliarder dollar til Ukraine med hjælp fra indefrosne russiske værdier.

Det oplyser en repræsentant for det franske præsidentkontor forud før gruppens møde i Italien torsdag.

Overskuddet fra indlånsrenten på de indefrosne russiske midler skal umiddelbart stilles som sikkerhed for optagelsen af et lån på beløbet, der svarer til knap 350 milliarder kroner.

G7-gruppen indefrøs aktiver fra den russiske centralbank til en værdi af omkring 300 milliarder dollar - omkring 2065 milliarder kroner - kort tid efter invasionen af Ukraine i februar 2022.

Beløbet på 50 milliarder dollar ventes at blive tilgængeligt for Ukraine inden udgangen af året.

G7 består af syv af verdens førende industrilande. Medlemmerne er USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada.

Den franske repræsentant siger, at lånet i teorien bliver tilbagebetalt med overskuddet fra de indefrosne russiske værdier.

- Men hvis de russiske midler af en eller anden grund bliver gjort tilgængelige, eller hvis pengene ikke er nok til at finansiere lånet, er vi nødt til at overveje, hvordan vi skal dele udgifterne, lyder det.

Den russiske finansminister, Anton Siluanov, har advaret om, at "Rusland vil gøre gengæld, hvis Vesten bruger russiske værdier illegalt".

Udtalelsen blev fremsat i maj, da rygterne om planen begyndte at svirre.

På den anden side har Putin for nylig underskrevet et dekret, som gør Rusland i stand til at beslaglægge amerikanske værdier.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ventes også at deltage i G7-topmødet.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig