EU-præsident forventer omtrent samme linje fra Trump og Harris

25. OKT 2024 • 05:00UDLAND

Europa skal ikke frygte, hvem der bliver præsident i USA. Linjen vil overordnet være den samme, mener Michel.

- Der er forskelle mellem Trump og Harris. Men er vi sikre på, at den overordnede retning vil være meget forskellig alt efter, hvem der vinder?

Sådan lyder spørgsmålet fra EU's præsident Charles Michel, der snart træder tilbage efter næsten ti år på posten.

I den periode har han selv mødt Trump flere gange og har fulgt Kamala Harris i hendes periode som vicepræsident under Joe Biden.

I et interview med European Newsroom, som Ritzau er en del af, forsøger Charles Michel at berolige europæere, der frygter en valgsejr til Trump.

- Vil forholdet mellem EU og USA være meget anderledes, hvis det er Trump eller Harris, der vinder?

- På kort sigt vil det være anderledes, men på mellemlang og lang sigt, vil det så være anderledes?, spørger Charles Michel og svarer selv afkræftende.

Han peger på, at det økonomiske partnerskab mellem EU og USA vil fortsætte. Og det vil fortsat være præget af konkurrence.

Under præsident Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris har USA brugt massiv statsstøtte til at lokke grønne virksomheder til USA.

Donald Trump ventes at fortsætte konkurrencen med EU med brug af handelstariffer, men handelsrelationen og den gensidige afhængighed vil ifølge Michel bestå.

Både Trump og Harris vil begge have et stærkt fokus på Kina og Indo-Pacific-regionen, vurderer Charles Michel.

I Nato har det givet bekymring for, at alliancens stærkeste lande vil flytte fokus væk fra Europa og Rusland til Kina og Stillehavet.

Måske især, hvis Trump bliver præsident. Et scenarie, som ifølge både meningsmålinger og bookmakere ser ud til at rykke tættere på.

Ifølge et gennemsnit af meningsmålinger foretaget af RealClearPolitics fører Trump nu spinkelt i alle de syv vigtigste svingstater.

Men europæernes fremtid skal ikke afgøres af amerikanske vælgere i syv svingstater i USA, mener Charles Michel.

- Jeg ønsker ikke, at mine børn eller børnebørn skal frygte, hvem der bliver præsident i USA. Eller hvem der bliver præsident i Kina eller i Rusland.

- Jeg ønsker, at de skal være i kontrol med deres egen skæbne, siger Charles Michel.

Det mål har de europæiske lande taget store skridt henimod de seneste fem år, mener Charles Michel.

Det skyldes ifølge Michel blandt andet Donald Trump, der med sin voldsomme retorik har skubbet europæerne i gang med en enorm oprustning, som har fået ekstra fart efter Ruslands invasion af Ukraine.

Det kan i sig selv være med til at styrke forholdet mellem EU og USA, mener Michel.

- Det er i USA's interesse at have en stærk alliance med et Europa, der har sine egne militære kapaciteter. For vi deler de samme værdier og principper.

- USA skal ikke frygte et stærkt og uafhængigt Europa. Tværtimod. For sammen kan vi gå op imod denne verdens Vladimir Putin'er, siger Charles Michel.

Krigen i Ukraine har dog også afsløret store huller i de europæiske landes forsvar. Derfor er der behov for at opbygge den europæiske forsvarsindustri, mener Charles Michel.

- Hvis Europa i fremtiden skal være en garant for sikkerhed, skal vi fortsat have projekter med den amerikanske forsvarsindustri.

- Men parallelt skal vi også udvikle vores egen forsvarsindustri ved at investere og købe europæisk, siger Charles Michel.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT