Færøernes første fængsel placeres nord for Thorshavn

24. OKT 2024 • 20:42ERHVERV/POLITIK

11 grunde har været i spil til Færøernes første fængsel. Nu er placeringen fundet ved Áir nord for Thorshavn.

Færøernes første fængsel vil blive placeret nord for Thorshavn ved Áir i Sunda Kommune.

Det oplyser Justitsministeriet på sin hjemmeside.

Færøernes landsstyre har vurderet 11 byggegrunde til placeringen af det nye fængsel, der skal erstatte et nuværende arresthus i Mjørkadalur.

Det har længe været et ønske fra færøsk side at få et fængsel, da dømte personer typisk sendes til Danmark for at afsone, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

- Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu får taget et vigtigt skridt i retning af at kunne gå i gang med at etablere det nye fængsel på Færøerne, siger han til ministeriets hjemmeside.

Áir anses som en ideel placering på grund af stedets centrale beliggenhed på Færøerne.

Derudover vil fængslet tilføre arbejdspladser til Sunda Kommune og give øget aktivitet i området, lyder det.

Anbefalingen om at placere fængsel ved Áir er blevet imødekommet af justitsministeren, så planlægningsfasen kan gå i gang. Et af de første skridt er at erhverve byggegrunden.

- Jeg har selvfølgelig lyttet til ønskerne fra landsstyret, når det gælder udvælgelsen af den konkrete grund, da landsstyret i sagens natur har det bedste kendskab til det færøske samfund, siger Hummelgaard.

Færøerne råder i øjeblikket over Mjørkadalur, der er et arresthus, som ifølge Kriminalforsorgens hjemmeside har 14 pladser.

Arresthuse er for varetægtsfængslede, mens fængsler er for dømte, fremgår det af Kriminalforsorgens hjemmeside. Flere dømte afsoner dog alligevel i arresthuset i Mjørkadalur.

I 2022 underskrev Færøerne og Danmark en hensigtserklæring om at opføre det nye fængsel.

Fængslet kan stå færdigt i 2029.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT