Hizbollah bekræfter: Favorit til lederpost dræbt af Israel

23. OKT 2024 • 17:08UDLAND

Først blev Hizbollahs leder i over 30 år dræbt. Nu er også hans ventede afløser bekræftet død.

Hizbollah bekræfter onsdag, at Hashem Safieddine, som var favorit til at blive ny leder for bevægelsen, blev dræbt i et israelsk angreb.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er under et døgn siden, at Israels militær sagde, at det havde dræbt lederfavoritten for omkring tre uger siden ved et angreb i Beiruts sydlige forstæder.

Safieddine havde ifølge Reuters på det tidspunkt overtaget en stor del af ledelsen af de daglige operationer i Hizbollah.

Det gjorde han, efter at Hassan Nasrallah, som var Hizbollahs øverste leder i mere end 30 år, blev dræbt i et bombeangreb i Libanons hovedstad, Beirut, 27. september.

Hizbollah har en militant og en politisk gren, men yder også sundhedspleje samt social og humanitær hjælp.

Hizbollah er på terrorlisten i USA, mens EU kun betegner den militære gren som en terrororganisation. Bevægelsen har tætte bånd til Iran.

Safieddine har inden for det seneste år indtaget en fremtrædende rolle som talsmand for Hizbollah under urolighederne mellem Israel og den væbnede gruppe.

Han har ved flere store begivenheder været bevægelsens ansigt udadtil, efter at Hassan Nasrallah i høj grad trak sig fra offentligheden af sikkerhedsmæssige årsager.

Han var blandt andet den første fra Hizbollah, som udtalte sig i kølvandet på den væbnede palæstinensiske gruppe Hamas' angreb på Israel 7. oktober i fjor.

Safieddine har desuden i flere år siddet i Hizbollahs Jihad-råd, som er ansvarlig for bevægelsen militære aktioner. Han har også haft det øverste ansvar for den finansielle og administrative ledelse af Hizbollah.

Sidste måned intensiverede Israel kraftigt sine militære operationer i Libanon med det formål at sikre grænseområder i nord.

Siden har Israel gennemført omfattende bombeangreb i blandt andet det sydlige Beirut og er også gået ind med soldater på landjorden.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT