OVERBLIK: Israel har planlagt landoffensiv i Libanon i månedsvis

1. OKT 2024 • 08:23UDLAND

Israels hær har natten til tirsdag dansk tid iværksat en landoffensiv mod Hizbollah-mål i det sydlige Libanon.

Efter flere dage med omfattende luftangreb har det israelske militær nu også iværksat angreb mod Libanon på landjorden.

Natten til tirsdag dansk tid meddelte Israels militær i en udtalelse på det sociale medie X, at det var gået ind i det sydlige Libanon.

Her kan du læse mere om nattens israelske landoffensiv:

* Klokken 01.02 udsender Israels militær (IDF) en udtalelse på X. Her skriver militæret, at det "for nogle få timer siden" iværksatte en landoffensiv.

* Der er ifølge militæret tale om en begrænset og lokal offensiv, der er rettet mod Hizbollah-mål. Målene befinder sig i sydlige landsbyer tæt på grænsen og udgør en trussel mod Israel, lyder det fra IDF.

* Samtidig med landoffensiven fortsætter Israel sine luftangreb mod Libanon, fremgår det også af udtalelsen.

* Ifølge IDF er landoffensiven i Libanon en del af en nøje tilrettelagt plan, som hærens soldater har trænet til og forberedt i månedsvis.

* Planen er også blevet godkendt af det politiske Israel, lyder det.

* USA's udenrigsministerium var blevet orienteret om landoffensiven kort forinden, siger talsmand for ministeriet Matthew Miller.

* USA støtter Israel i beslutningen og landets "ret til at forsvare sig selv mod Iran, libanesiske Hizbollah, Hamas, houthierne og andre terrororganisationer støttet af Iran, lyder det i en udtalelse fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

* Omkring klokken 04.00 dansk tid er det småt med meldinger om, hvorvidt nogen er blevet dræbt eller såret under den israelske landoffensiv.

* Der har dog blandt andet været meldinger om skud i den libanesiske grænseby Aita al-Shaab. Ifølge det statslige libanesiske nyhedsbureau, NNA, er flere bygninger i landsbyen blevet beskadiget.

* Hizbollah har svaret igen ved at rette angreb med artilleribeskydning mod israelske soldater i den israelske grænseby Metula, lyder det i en udtalelse tirsdag morgen. Det vides ikke, om israelske soldater er ramt.

* Flere libanesiske medier skriver også, at den palæstinensiske flygtningelejr Ain al-Hilweh, der ligger nær Sidon i det sydlige Libanon, skal være blevet ramt af nogle af de luftangreb, der affyres samtidig med landoffensiven.

* Landoffensiven kommer efter godt to ugers intensiverede luftangreb mod det sydlige Libanon. Søndag var der for første gang meldinger om, at Israel havde ramt inden for bygrænsen i den libanesiske hovedstad, Beirut.

* Fredag blev Hizbollah-bevægelsens øverste leder, Hassan Nasrallah, dræbt i et af angrebene. Det samme gjorde flere andre Hizbollah-ledere.

Kilder: BBC, dpa, Reuters The Guardian.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT