Amerikanske havnearbejdere går i strejke og lammer fragten

1. OKT 2024 • 07:23UDLAND

En amerikansk havnestrejke kan ifølge beregninger koste havnene mellem 25 og 30 milliarder kroner i døgnet.

De amerikanske havnearbejdere på USA's østkyst er tirsdag morgen klokken 06.01 dansk tid - tirsdag klokken 00.01 lokal tid - gået i strejke.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og finansmediet MarketWire.

Strejken var varslet på forhånd, efter at havnearbejdernes forbund ILA og arbejdsgiverne i organisationen USMX ikke har kunnet blive enige om en ny overenskomst. Blandt andet har de været uenige om lønpakken.

Strejken går hårdt ud over fragten til og fra den amerikanske østkyst.

De økonomiske tab for de lukkede havne kan komme til at løbe op i cirka 25 til 30 milliarder kroner i døgnet. Det viser beregninger fra JPMorgan & Chase ifølge Bloomberg, skriver MarketWire.

Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank, vurderede mandag, at strejken vil få fragtraterne til at stige.

Først på ruter til og fra USA, men hvis strejken varer længere tid, kan det også få betydning for fragtrater i Europa og Asien.

- Det kan sprede sig som ringe i vandet og presse fragtraterne op. Det kommer til at være ret markante stigninger, særligt hvis strejken varer i flere dage, sagde Mikkel Emil Jensen mandag til Ritzau.

Det er første gang siden 1977, at ILA's medlemmer går i strejke.

Udsigten til en havnestrejke har på forhånd ført til bekymringer hos virksomheder, der er afhængige af eksport og import via skibe.

Strejken påvirker i alt 36 havne, der håndterer en lang række containervarer - lige fra bananer til tøj og biler, skriver Reuters.

Hvis strejken ender med at vare i flere dage, kan det skabe så store huller i forsyningskæderne, at konsekvenserne kan vise sig helt ind i 2025.

Det vurderer senioranalytiker Mikkel Emil Jensen.

- Varer strejken i lang tid, bare to uger, kan man godt frygte, at når vi kommer ind i starten af 2025, bliver det sværere for virksomhederne at få varerne frem, sagde han mandag forud for den varslede strejke.

Forbundet ILA organiserer 45.000 havnearbejdere i USA.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT