Oprørere løslader pilot fra New Zealand efter 19 måneders fangenskab

21. SEP 2024 • 08:56UDLAND

Pilot fra New Zealand blev taget til fange af en oprørsgruppe i Indonesien i februar 2023. Nu er han løsladt.

En indonesisk oprørsgruppe har frigivet den newzealandske pilot Philip Mehrtens, mere end 19 måneder efter at gruppen kidnappede ham.

Det oplyser lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mehrtens blev taget til fange af oprørsgruppen fra Papua-provinsen i februar 2023, efter at han landede et mindre kommercielt fly i det afsidesliggende bjergområde Nduga.

Det var i samme område, han blev samlet op af både politi og militær efter måneders forhandlinger. Siden har han blandt andet gennemgået et helbredstjek og en psykologisk undersøgelse.

Indonesiske tv-billeder har vist Phillip Mehrtens i tårer, da han langt om længe fik lov til at tale med sin familie via en telefonforbindelse.

New Zealands udenrigsminister, Winston Peters, bekræfter også, at landsmanden nu er i sikkerhed.

- Vi er glade og lettede over at kunne bekræfte, at Phillip Mehrtens er i sikkerhed og har det godt og har været i stand til at tale med sin familie, lyder det i en udtalelse.

- Denne nyhed må være en enorm lettelse for hans venner og kære.

Det har været en prioritet for indonesiske myndigheder, der har stået for forhandlingerne med oprørsgruppen, at Mehrtens' helbred forblev den primære prioritet.

Selv om et møde med gruppen kostede en soldat livet i april, har myndighederne undgået at bruge magt.

Kidnapningen skete som led i et ønske om, at Indonesien skulle anerkende Papua som uafhængigt fra landet. Ellers ville Mehrtens ikke blive frigivet.

Det er dog ikke sket.

Gruppen lagde undervejs pres på myndighederne med trusler om at slå piloten ihjel.

Under tilfangetagelsen dukkede newzealænderen kun sporadisk op på videooptagelser, formentlig under tvang, for at tale til sin familie.

Oprørene fastholdt, at Mehrtens' helbred var godt under hele perioden. Imidlertid ændrede hans udseende sig drastisk, og han blev både mager og langhåret.

Ifølge nyhedsbureauet AFP så han dog ud til at være i god fysisk stand på de billeder, som indonesiske myndigheder har udleveret efter frigivelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT