EU tilbyder Ukraine lån på 334 milliarder kroner

20. SEP 2024 • 13:19UDLAND

Ny plan om kæmpemæssigt lån lanceret mens Ursula von der Leyen besøgte Kyiv

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, ankom fredag til Kyiv med løfter om optrappet EU-støtte til Ukraine - blandt andet hjælp til at klare endnu en hård krigsvinter.

Mens von der Leyen var i Kyiv kom det frem, at EU vil tilbyde Ukraine et lån i G7-regi på 50 milliarder dollar - over 334 milliarder kroner - baseret på indefrosne russiske aktiver.

- Mit ottende besøg i Kyiv finder sted samtidig med begyndelsen på fyringssæsonen og Ruslands fortsatte bombardementer af energistrukturen her, skrev von der Leyen i et opslag på X, da hun var ankommet til togstationen i den ukrainske hovedstad.

Rusland har ødelagt halvdelen af Ukraines energiinfrastruktur.

- Millioner af ukrainere har kun begrænset adgang til strøm, sagde von der Leyen forud for sin afrejse fra Bruxelles.

EU afsatte torsdag yderligere knap 1,2 milliarder kroner til at hjælpe Ukraine. Af de 1,2 milliarder kroner kommer knap 450 millioner kroner fra en pulje afsat til humanitær bistand. Resten kommer fra de indefrosne russiske midler.

- Ukraine har mistet ni gigawatt af sin strømforsyning. Det svarer til strømforsyningen for alle de tre baltiske lande tilsammen. Det siger noget om Ruslands brutalitet, sagde Ursula von der Leyen.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger, at hans land vil bruge pengene på luftforsvar, energi og våben.

Det er samlet set målet, at EU vil genopføre og eksportere i alt 4,5 gigawatt strøm til Ukraine denne vinter. Det svarer til halvdelen af det, Rusland har ødelagt under invasionen.

Et helt kraftværk i Litauen vil blive skilt ad og genopført i Ukraine for at skaffe mere strøm.

Tyskland har også meddelt i denne uge, at det vil sende 397 millioner euro - knap tre milliarder kroner - i militær støtte til Ukraine.

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT