De Konservative vil hæve straf for at dumpe miljøaffald

21. SEP 2024 • 07:00ERHVERV/POLITIK

Det skal koste op til ti års fængsel at begå bevidst miljøkriminalitet, siger De Konservative inden landsråd.

Straffene skal forhøjes for at forurene miljøet med jord og byggeaffald, sådan som det for nogle måneder siden blev afsløret i TV 2-dokumentaren "Den sorte svane".

Det mener De Konservative i et forslag, som partiet lancerer lørdag, hvor partiet indleder sit landsråd i MCH Herning Kongrescenter.

- Ud over, at det er noget værre svineri, så er det alvorlig kriminalitet. Det er alvorligt for naturen og de kommende generationer. Det går ikke, siger De Konservatives formand, Mona Juul.

Hun peger, lige som andre politikere har gjort, på, at strafferammen for at begå miljøkriminalitet er for lav.

- Lad os nu øge straffen, så man faktisk risikerer i langt højere grad at komme i fængsel, siger hun.

I "Den sorte svane"-dokumentaren bliver der blandt andet vist, hvordan omkring 10.000 tons meget forurenet jord bevidst bliver sendt til en mark i et naturbeskyttet område.

Omfanget af miljøkriminalitet kendes ikke, men eksperter vurderer, at det er steget.

De Konservative ønsker, at retspraksis skal ændres, så miljøkriminalitet fremover i højere grad skal resultere i fængsel i stedet for bøder.

Samtidig vil partiet hæve strafferammen til ti år, hvis kriminaliteten begås for egen personlig vinding eller er til fare for andre eller miljøet.

I dag kan miljøkriminalitet blive straffet med op til seks års fængsel i henhold til straffeloven.

- Fængsel har en meget mere præventiv virkning end en bøde. Og når det er banderelateret, så vil vi altid fordoble straffen, fordi det så har et meget kriminelt sigte, som vi skal have stoppet, siger Mona Juul.

Spørgsmål: Tror du, at kriminelle vil lade sig afskrække af en højere strafferamme?

- Ja. Vi ser, at man som kriminel hele tiden søger hen mod den kriminalitet, der giver indtægt, og hvor risikoen er minimal, siger Mona Juul og sammenligner med debatten om salg af opioider.

- Man søger hen imod noget, der giver mindre straf, og som man tjener lige så mange penge på. Det er det samme med miljøforurenet jord. Der er mange penge i det, men risikoen er ikke så stor, siger hun.

De Konservative vil også have styrket indsatsen mod miljøkriminalitet på tværs af myndigheder.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT