Macron udpeger ny regering til protester fra venstrefløjen

21. SEP 2024 • 21:03UDLAND

Ny Macron-regering indeholder unge politiske kræfter på både udenrigs- og finansministerpost.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har lørdag offentliggjort navnene på ministrene i en ny regering, som markerer et skifte mod højre.

Det skriver nyhedsbureauet AFP med henvisning til en udtalelse fra Élysée-palæet.

Et valg i juni og juli gjorde ellers venstrefløjsalliancen Den Nye Folkefront (NFP) til den største blok i det franske parlament.

Men ingen partialliance havde klart flertal, og Macron valgte tidligere i september efter måneders dødvande at udpege centrum-højrepolitikeren Michel Barnier som ny premierminister.

Håbet var formentlig, at han ikke vil blive stemt ned af højrefløjen.

Lørdag er der - efter at der angiveligt har været spændinger mellem Macron og Barnier om udpegningen - blevet offentliggjort nye ministre.

Blandt navnene i den nye regering er Jean-Noël Barrot, som bliver udenrigsminister. Det siger præsidentens stabschef ifølge nyhedsbureauet Reuters.

43-årige Barrot har været europaminister indtil nu og får dermed en stor forfremmelse.

Videre lyder det, at finansministeren bliver blot 33-årige Antoine Armand, der også er steget i graderne med lynfart.

Han får som sin første store opgave at komme med planer om at få mindsket landets offentlige underskud. Barnier har kaldt situationen "meget alvorlig", efter at EU-Kommissionen har vurderet, at Frankrig bryder budgetreglerne.

Macrons udpegning af 73-årige Barnier, der er tidligere EU-brexitforhandler, som premierminister er blevet mødt med protester på venstrefløjen.

Lørdag har der også været demonstrationer allerede inden udpegningen af de nye ministre. Det gælder både i Paris og havnebyen Marseille sydpå.

Demonstranterne mener ikke, at den nye regering af afspejler resultatet af valget.

Den politiske veteran Barnier fejlede i 2022 i sit forsøg på at vinde nomineringen som præsidentkandidat i centrum-højrepartiet Republikanerne.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT