Ukrainske kvinder overvinder deres sorg i fællesskab

21. SEP 2024 • 11:16UDLAND

Tusinder af kvinder i Ukraine er på venteliste for at få hjælp efter at have mistet deres nærmeste i krigen.

- Vores ægtemænd er ikke gået i krig for, at vi skulle sidde og græde, siger en ukrainsk kvinde, Maria Ivashtjenko, som opfostrer fire børn alene, efter at hendes mand, Pavlo, meldte sig frivilligt til at slås mod russerne samme dag, som de invaderede Ukraine i 2022. Seks måneder senere blev han dræbt i en modoffensiv ved Kherson.

Maria Ivashtjenko er en af tusindvis af ukrainere, som har mistet deres nærmeste i krigen. I et interview med BBC siger hun, at hun har gået i terapi og sammen med andre har lært at udtrykke sin sorg i malerier og nedskrevne historier.

I disse sessioner er enker og mødre til faldne sønner sammen i deres sorg.

- Der er en fuldstændig tillid. Ingen bliver dømt - uanset om man ler eller græder. Man bliver forstået betingelsesløst. Her er der ingen grund til at forklare eller forsvare noget, siger Maria Ivashtjenko og tilføjer:

- Der er en grund til det, når vi siger, at nogen "er i live". Vi kommer tilbage til livet. Det er et projekt, som har fået os væk fra afgrunden.

Maria Ivashtjenko hjælper nu andre med at male og leve med deres sorg i bevægelsen "I Live", som er oprettet af Olena Sokalska. Over 250 kvinder er indtil videre involveret, og der er en venteliste med over 3000.

Olena siger til BBC, at de fleste kvinder maler situationer, hvor de har været sammen med dem, som de har mistet, eller af drømme, som de har haft om dem.

Anna Stativka, en ukrainsk psykoterapeut, siger, at ved krigens begyndelse mister folk tryghed og stabilitet, hvilket fører til stress og frygt. Angst, depression, apati, søvnløshed og hukommelsessvigt kan blive kronisk eller få følger for ens mentale og fysiske helbred.

Forskere og statistikker siger, at antallet af ukrainere, som i dag har psykiske problemer eller sygdomme, er meget stort og stadigt tiltagende.

Officielle tal fra sundhedsmyndighederne i Kyiv viser, at antallet af patienter med psykiske problemer er fordoblet siden 2023. En rapport i tidsskriftet The Lancet tyder på, at 54 procent af ukrainerne har posttraumatisk stress.

Maria Ivashtjenko siger, at det vigtigste er ikke at give op og tro, at man er helt alene.

- Vær ikke bange for at tale med folk. Kom ud af murbrokkerne. Vær ikke alene. Tro ikke, at de andre er ligeglade. Vores mænd gik i krig, så vi kan fortsætte og blive ved med at leve.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT