Iran lancerer Kamikaze-drone med 4000 kilometers rækkevidde

21. SEP 2024 • 11:47UDLAND

Til en militærparade lørdag lancerer Iran, hvad landet selv kalder en af verdens mest avancerede droner.

Iran offentliggør ny "Kamikaze-drone" med en angivelig rækkevidde på 4.000 kilometer til militærparade i den iranske hovedstad Teheran lørdag.

Det skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

Den nye iranske drone er en af de mest avancerede i verden, skriver det iranske statsmedie Irib ifølge DPA.

Irans nye præsident Masoud Pezeshkian var til stede ved paraden lørdag, der er en årlig begivenhed for mindet om krigen mod Irak, der forløb fra 1980 til 1988.

- I dag er vores defensive og afskrækkende evner vokset så meget, at ingen dæmon vil overveje aggressioner mod vores kære Iran, sagde præsidenten under paraden ifølge AFP.

Nyheden kommer i kølvandet på flere beskyldninger om, at det iranske militær forsyner Rusland med våben og andet militært isenkram i krigen mod Ukraine, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

USA og andre vestlige lande har på det seneste beskyldt Iran for at have sendt ballistiske missiler til Rusland, der er i krig i Ukraine.

Formodningen har ført til, at der er indført flere sanktioner mod både Iran og Rusland.

Begge lande afviser, at der er sendt iranske ballistiske missiler til Rusland.

Iran har i årevis trodset vestlige opfordringer om at begrænse sit missilprogram.

Senest 16. september meddelte Irans præsident Pezeshkian ved sit første officielle pressemøde, at Iran aldrig kommer til at opgive sit missilprogram.

- Hvis vi ikke har missiler, vil de bombe os, som de har lyst til. Lige som i Gaza, sagde Pezeshkian på pressemødet med henvisning til krigen mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse.

Den iranske præsident opfordrede til, at det internationale samfund "først afvæbner Israel, inden man stiller det samme krav til Iran".

Den 69-årige Pezeshkian betragtes som den mest moderate af de kandidater, der fik lov at stille op til præsidentvalget i Iran i juli.

Han gik til valg på løfter om blandt andet at forbedre forholdet til Vesten samt droppe Irans krav om, at kvinder skal bære tørklæde.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT