Knap 14.000 stemmer tipper Moldovas afstemning om EU mod ja

21. OKT 2024 • 14:27UDLAND

Moldova har overkommet det "første svære slag" om EU-medlemskab, siger præsident Maia Sandu efter afstemning.

Med et spinkelt overtal på knap 14.000 til ja-siden erklærer Moldovas præsident, Maia Sandu, at landet stemmer "ja" til at skrive landets EU-ambitioner ind i forfatningen.

Det siger præsidenten på et pressemøde ifølge Reuters, efter at 99,64 procent af stemmerne i folkeafstemningen er talt op.

50,46 procent har stemt ja, og 49,54 har stemt nej.

Stemmeprocenten ligger på knap 50 procent ifølge nyhedsbureauet AFP.

Moldova har vundet "det første svære slag i bestræbelserne på at blive medlem af Den Europæiske Union", siger Maia Sandu.

Formand for Europa-Parlamentet Roberta Metsola hylder Moldovas "mod", siger hun ifølge AFP.

Også den polske premierminister, Donald Tusk, der tidligere har været formand for Det Europæiske Råd, hylder Moldova for at være en "modig nation", skriver AFP.

- Hun gør Moskva rasende, imponerer Europa og redder sit land igen - det er, hvem Maia Sandu er, skriver han i et opslag på sociale medier.

Maia Sandu understreger på pressemødet igen, at et forsøg udefra på at købe stemmer for at påvirke folkeafstemningen var et angreb på landets suverænitet, og at Moldova er nødt til at yde en større indsats for at bekæmpe korruption.

Det sagde hun også sent søndag aften, da valget så ud til at tippe den anden vej. Med omkring 70 procent af stemmerne optalt var der 55 procent nejstemmer.

Hun sagde, at kriminelle grupper med støtte fra udenlandske kræfter havde forsøgt at købe op til 300.000 stemmer.

Underdirektør og chef for Dansk Industris Udvikling og Bæredygtighed Marie Gad kalder i en skriftlig kommentar valget for snævert, men også vigtigt.

- At EU-ambitionerne nu bliver skrevet ind forfatningen, er et signal om, at man vælger at orientere sig mod det europæiske fællesskab og marked i stedet for Rusland på den lange bane, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT