Bookmakere peger på Trump som præsidentvalgets vinder

21. OKT 2024 • 15:58UDLAND

Spilvirksomheder forventer, at Kamala Harris får flest stemmer, men at Donald Trump vinder svingstaterne.

Med 15 dage til præsidentvalget i USA spår danske bookmakere, at valgets vinder bliver Republikanernes kandidat, Donald Trump.

Hos Danske Spil står Demokraternes Kamala Harris dog til at få flest stemmer, selv om Trump er favorit til at blive USA's næste præsident.

Således giver det pengene 1,35 gange igen, hvis man spiller på, at flest vælgere stemmer på Harris, og det ender sådan, mens det giver pengene 3,10 gange igen, hvis man forudser, at Trump hiver flest stemmer hjem.

Til gengæld står en valgsejr til Harris mandag eftermiddag til odds 2,35 hos Danske Spil, hvor en Trump-sejr giver odds 1,58.

Jo højere odds, jo mindre sandsynligt vurderes udfaldet at være.

Også spilvirksomheden bet365 forventer, at Harris får flest stemmer ved det amerikanske præsidentvalg, men at Trump vinder valget.

I alle syv svingstater - Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin - står Donald Trump til at vinde ifølge oddsætterne hos Danske Spil.

Samme billede tegner sig hos spilvirksomheden Unibet, hvor der dog ser ud til at være meget tæt løb mellem Trump og Harris i både Michigan, Nevada og Wisconsin.

Hos bet365 indikerer oddsene, at Trump står til at vinde seks ud af syv svingstater. I svingstaten Michigan er der dødt løb mellem Harris og Trump.

Netop svingstaterne ventes at blive afgørende for udfaldet af valget, påpeger Peter Emmike Rasmussen, der er oddssætter hos Danske Spil.

- Vi har mange års erfaring i at sætte odds på politik og følger medier, meningsmålinger og det globale marked tæt.

- Først og fremmest forholder vi os dog til de meningsmålinger, der bliver lavet i USA. Og lige nu ligger Trump til at føre i de syv svingstater, så det er grunden til, at Trump lige nu er favorit til at vinde valget, siger han.

Årsagen til, at Donald Trump kan være favorit til at vinde præsidentvalget, samtidig med hans modkandidat ventes at få flest stemmer, skal findes i det amerikanske valgsystem.

Her er det valgmændenes stemmer, der er afgørende for det endelige resultat - og ikke antallet af vælgerstemmer.

På tværs af USA er der 538 valgmænd, som er fordelt mellem de amerikanske delstater. For at blive valgt som præsident, skal en kandidat have opbakning fra mindst 270 valgmænd.

I de fleste stater får den præsidentkandidat, der får flest stemmer fra vælgerne, samtlige af valgmændenes stemmer.

Det er dette princip, der kan skabe et misforhold, mellem hvor mange vælgere, der stemmer på en præsidentkandidat, og hvor mange valgmænd, der i sidste ende peger på kandidaten.

Selv om Trump lige nu er favorit, viser erfaringen ifølge Peter Emmike Rasmussen fra Danske Spil, at intet er afgjort før valgdagen.

- Trump var også favorit, da Joe Biden stadig var Demokraternes kandidat, men da Harris overtog den post, var det i en periode hende, der var favorit.

- Det har været meget tæt hele tiden, og det er først for halvanden uge siden, at Trump er blevet favorit igen, siger han.

Biden trak sig som Demokraternes præsidentkandidat i juli, hvorefter Kamala Harris overtog kandidaturet.

Det amerikanske præsidentvalg finder sted 5. november.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT