Von der Leyens bagland vil have tilbagesendelser inden for 100 dage

23. OKT 2024 • 13:21UDLAND

Nye regler, der skal sende flere afviste asylansøgere tilbage, skal fremsættes hurtigt, siger EPP-gruppe.

EU oplever ifølge grænseagenturet Frontex et lavere antal af "irregulære" grænsekrydsninger. Alligevel haster det med at sætte skub i tilbagesendelser af afviste asylansøgere.

Sådan lyder det fra EU-Parlamentets borgerlige EPP-gruppe. Det er her, hvor EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, politisk hører hjemme.

Udmeldingen kommer i en debat i EU-Parlamentet onsdag. Dermed øger von der Leyens bagland nu presset for hurtige stramninger i asyl- og migrationspolitikken i EU.

Ifølge medlem af EU-Parlamentet Tomas Tobé, der er næstformand i EPP-gruppen, er det lige nu kun én ud af fem migranter uden ret til at blive i EU, der bliver sendt tilbage.

- Dette skal ændres. Inden for 100 dage efter sin tiltrædelse skal den nye EU-Kommission foreslå ny lovgivning for at fremskynde tilbagesendelser og sikre, at beslutninger om tilbagesendelser anerkendes gensidigt i hele Europa.

- Hvis man ikke har ret til at være i Europa, bør man ikke være i Europa, siger Tomas Tobé.

Dermed sparker han en halvåben dør ind.

Forud for sidste uges EU-topmøde fastslog von der Leyen, at hun er klar til at skærpe tilbagesendelsesdirektivet. Det skal føre til, at flere afviste sendes ud af EU.

EU-Kommissionens formand satte dog ikke en tidsplan op for, hvornår forslaget skal fremsættes.

På topmødet fik von der Leyen opbakning fra EU-landenes ledere til at arbejde videre med stramningerne.

Men i EU-Parlamentet kan der vente hårde politiske opgør, når den nye lovgivning skal vedtages.

Det stod klart i onsdagens debat i EU-Parlamentet. Her gik lederen af den socialdemokratiske S&D-gruppe, spanske Iratxe García Pérez, selv på talerstolen.

Her var hun kritisk over for den linje, som et flertal af EU-landene og EU-Kommissionens formand forsøger at lægge.

Socialdemokraterne i EU-Parlamentet er blandt andet imod Italiens oprettelse af et modtagecenter i Albanien, så asylbehandlingen kan foregå der.

Det er ellers et initiativ, som har opbakning fra Danmarks socialdemokratiske statsminister. Men Mette Frederiksen står temmelig alene blandt socialdemokraterne i Europa med sin stramme asyl- og migrationspolitik.

Dermed skal von der Leyen formentlig kæmpe hårdt for at få nye stramninger igennem EU-Parlamentet.

Før valget til EU-Parlamentet lykkedes det at vedtage en ny asyl- og migrationspagt, som fra 2025 skal øge solidariteten mellem EU-landene, når det gælder modtagelsen af migranter.

Blandt andre EPP-gruppen - og den danske regering - ønsker dog også at vende blikket ud mod de ydre grænser og asylbehandling uden for EU.

- En hurtig implementering af den nye migrations- og asylpagt er afgørende. Men som vi altid har understreget, er forhandlingerne om og gennemførelsen af migrationspagten kun begyndelsen.

- Vi skal også fokusere på den eksterne dimension af asyl- og migrationspolitikken, for det hele starter i tredjelande, siger Lena Düpont, der er EPP-gruppens talskvinde for indre anliggender.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT