EU bidrager med 35 milliarder euro til G7-lån til Ukraine

9. OKT 2024 • 23:13UDLAND

EU låner 35 milliarder euro til Ukraine. Det garanteres af overskuddet fra indefrosne russiske midler.

EU-udsendinge er onsdag blevet enige med resten af G7-landene om at bidrage med 35 milliarder euro, cirka 261 milliarder kroner, til et større lån, som G7 giver til Ukraine.

Det oplyser Det Europæiske Råd ifølge nyhedsbureauet Reuters i en pressemeddelelse.

G7 består ud over EU af USA, Canada, Frankrig, Italien, Tyskland, Storbritannien og Japan.

Det står endnu ikke helt klart, hvor mange penge G7 i alt vil låne Ukraine. I juni oplyste G7 og EU dog, at man til sammen vil låne 50 milliarder amerikanske dollar.

Det svarer til cirka 340,4 milliarder danske kroner.

Det er meningen, at bidraget fra EU skal garanteres af overskuddet fra de russiske midler, som er indefrosset i EU.

Det betyder, at de penge, som Ruslands centralbank normalt havde tjent på sine europæiske aktiver, men som nu altså er i EU-landenes varetægt, stilles som garanti for lånet.

Mere end to tredjedele af de russiske midler, som Vesten har indefrosset, er i EU's 27 medlemslande. 210 milliarder euro, cirka 1566,3 milliarder kroner, er investeret i den belgiske værdipapircentral Euroclear.

EU-landene er samtidig blevet enige om, at EU kan bruge råderummet i dets budget, som dækker 2021-2027, hvis det skulle blive besluttet at lempe sanktionerne mod Rusland.

Sanktionerne mod Rusland skal vedtages hver sjette måned med enstemmighed blandt de europæiske stats- og regeringschefer.

Fordi lånet kan ende med at vedrøre EU's budget, skal det også godkendes af Europa-Parlamentet. Parlamentet ventes at stemme om pakken den 22. oktober.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT