Zelenskyj tager på lynrundtur til Europas store lande

9. OKT 2024 • 21:11UDLAND

Topmøde for de store støtter af Ukraine er aflyst på grund af Bidens afbud. Nu tager Zelenskyj på rundtur.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ventes i de næste dage på lynrundtur til flere af de store lande i Europa.

Et planlagt topmøde i Tyskland lørdag med de store vestlige lande, der støtter Ukraine, er aflyst, fordi værten, USA's præsident, Joe Biden, har udskudt sin rejse til Tyskland.

Det er sket på grund af orkanerne i USA.

Nu kommer der oplysninger om, at Zelenskyj torsdag og fredag skal til både Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien.

Onsdag aften meddeler Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i en erklæring, at Zelenskyj torsdag kommer til møde med ham i Paris, den franske hovedstad.

- Mødet vil være en mulighed for præsidenten (Macron red.) til at genbekræfte Frankrigs beslutsomhed, når det gælder fortsat at støtte - i det lange løb og med sine allierede - Ukraine og det ukrainske folk, hedder det i en erklæring fra Frankrigs præsidentembede.

Mødet er planlagt til klokken 15.00.

Onsdag aften meddeler Italiens premierminister, Giorgia Melonis kontor, at Zelenskyj kommer til Italiens hovedstad, Rom, torsdag for at mødes med hende.

Der er ikke oplyst noget tidspunkt. Men det antages at finde sted efter mødet i Paris, da Zelenskyj i forvejen har planlagt et møde i Vatikanet fredag morgen med pave Franz.

Og senere igen onsdag aften meddeler en talsmand for Storbritanniens premierminister, Keir Starmer, at Zelenskyj også kommer til London.

Det sker torsdag, og han ventes også at mødes med Natos nye generalsekretær, Mark Rutte, i den britiske hovedstad.

Fredag skal Zelenskyj også til Tysklands hovedstad, Berlin. Her skal han mødes med forbundskansler Olaf Scolz og præsident Frank-Walter Steinmeier, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Der er ikke oplysninger om, hvad Zelenskyj og lederne fra de tre store europæiske lande skal tale om.

Men Zelenskyj skulle også have deltaget i topmødet på den amerikanske luftbase Ramstein i Tyskland lørdag.

Der var også ventet ledere fra mange andre af de lande, der støtter Ukraine med både militær, politisk og moralsk opbakning.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT