Orkanens øje er faretruende stille kort før ankomst til Florida

8. OKT 2024 • 03:46UDLAND

Orkanen Milton har vokset sig meget kraftig og har nu vindstød på omkring 285 kilometer i timen.

Orkanen Milton er natten til tirsdag blevet kraftigere, imens den nærmer sig den amerikanske delstat Florida. Allerede mandag aften blev den opjusteret til en kategori fem-orkan.

Det er det kraftigste niveau på orkan-skalaen.

USA's nationale orkancenter (NHC) siger natten til tirsdag, at orkanen har en vindstyrke på op til omkring 285 kilometer i timen - eller 79 meter i sekundet.

Lufttrykket i orkanens øje er desuden på et "næsten rekordlavt" niveau. Generelt rammer orkaner, som har et meget klart øje og lavt lufttryk, ofte med voldsom kraft. Det skriver The New York Times.

Milton er den anden orkan til at ramme delstaten på blot to uger. 26. september gik orkanen Helene i land i det sydøstlige USA.

Helene gik i land som en kategori-4 orkan. Mindst 230 mennesker er meldt omkommet efter ødelæggelserne fra Helene. Det gør den til den hidtil mest dødelige orkan, der har ramt USA, siden orkanen Katrina i 2005.

Myndighederne og redningsfolk arbejder stadig på at rydde op efter ødelæggelserne i flere delstater, før Milton går i land.

Murbrokker og andre ødelagte materialer kan nemlig slynges afsted og gøre stor skade, når den nye orkan rammer kysten.

Myndighederne har udstedt obligatoriske evakueringsordrer til flere områder, inklusive dele af byen Tampa, som ser ud til at blive direkte ramt af orkanen.

- Hvis orkanen fortsætter på sin nuværende kurs, så bliver det den værste orkan i området omkring Tampa i mere end 100 år, siger USA's nationale vejrtjeneste.

Det ventes, at Floridas vestkyst rammes af store stormfloder tirsdag aften eller tidligt onsdag lokal tid. Tampa kan komme til at opleve en vandstand på mellem 2,4 og 3,6 meter.

Nedbør på op til 25 centimeter forventes i øvrigt at bringe voldsomme oversvømmelser med sig.

Forskere mener, at klimaforandringer sandsynligvis spiller en rolle i, at orkanerne udvikler sig så eksplosivt. Det er fordi, at der er mere energi i de varmere have, hvilket orkanerne kan udnytte.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT