Biden opfordrer Netanyahu til at minimere skader på civile

10. OKT 2024 • 01:23UDLAND

Biden og Netanyahu talte onsdag om situationen i Mellemøsten. Samtalen var deres første i næsten to måneder.

USA's præsident, Joe Biden, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, er blevet enige om at holde tæt kontakt i de kommende dage.

Det skriver Det Hvide Hus i en udtalelse efter en telefonsamtale mellem de to onsdag morgen amerikansk tid.

Under samtalen opfordrede Biden blandt andet den israelske premierminister til at minimere skaderne på civile i særligt de tætbefolkede områder i Libanons hovedstad, Beirut.

Han understregede samtidigt, at der er behov for en diplomatisk løsning, så både libanesiske og israelske civile kan vende sikkert hjem til områderne omkring den israelsk-libanesiske grænse.

- Præsidenten understregede Israels ret til at beskytte sine borgere mod Hizbollah, som har affyret tusindvis af missiler og raketter ind i Israel alene i løbet af det seneste år, samtidig med at han understregede behovet for at minimere skader på civile, især i de tætbefolkede områder i Beirut, skriver Det Hvide Hus.

Det var den første samtale mellem den amerikanske præsident og den israelske premierminister i næsten to måneder.

Samtalen fandt sted, mens Israel overvejer, hvordan landet skal reagere på, at Iran angreb Israel med op mod 200 missiler 1. oktober.

Sidenhen har USA presset på for at undgå, at reaktionen bliver et israelsk angreb på Irans olie- eller atomanlæg.

I udtalelsen, der onsdag aften blev udsendt af Det Hvide Hus, nævnes det ikke direkte, om de to ledere har talt om, hvordan Israel vil reagere på det iranske angreb.

Men Det Hvide Hus skriver, at Biden i samtalen sagde, at han "utvetydigt" fordømte missilangrebet.

Inden opkaldet mellem de to ledere sagde en anonym amerikansk embedsmand til mediet Axios, at man fra amerikansk side ønskede at bruge samtalen til at "forsøge at forme begrænsningerne i den israelske gengæld" for Irans angreb.

Situationen i Mellemøsten er særdeles anspændt med en markant optrappet israelsk offensiv i Libanon og drabet på Hassan Nasrallah, som i mere end 30 år var øverste leder for den væbnede shiamuslimske milits Hizbollah.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT