Dan Jørgensen slap igennem økonomisk tjek men proces får kritik

11. OKT 2024 • 08:36UDLAND

EU-Parlamentet vurderer ikke, at nogen kommissærkandidater har økonomiske interessekonflikter.

Dan Jørgensen og de øvrige kandidater til poster i EU-Kommissionen har klaret den første prøve i EU-Parlamentet.

Et flertal i parlamentets retsudvalg vurderer, at ingen af kandidaterne har økonomiske interessekonflikter, som gør dem uegnede til at blive kommissærer i Ursula von der Leyens anden EU-Kommission.

Processen med at vurdere kandidaternes økonomiske interesser får dog kritik fra dele af EU-Parlamentet. Det skriver netmediet Politico fredag.

De Grønne og Venstrefløjen valgte at forlade mødet i Retsudvalget, hvor tjekket af kandidaterne skulle foregå.

- Alt var allerede aftalt på forhånd efter forhandlinger mellem de store grupper, siger det franske medlem af EU-Parlamentet for Venstrefløjsgruppen Manon Aubry til Politico.

Hun kalder processen med at undersøge potentielle interessekonflikter hos de kommende kommissærer for "en farce fra start til slut".

Kandidaterne til EU-Kommissionen kommer langt overvejende fra den konservative EPP-gruppe, den liberale Renew-gruppe og den socialdemokratiske S&D-gruppe.

Manon Aubry mener, at de store politiske grupper i parlamentet dermed har haft en interesse i at beskytte hinandens kandidater.

Forud for mødet i Retsudvalget oplyste EU-Parlamentet, at undersøgelsen af de økonomiske interessekonflikter ville foregå på baggrund af de oplysninger, som kandidaterne selv afleverede.

Det var med andre ord ikke en del af parlamentets opgave at opsøge oplysninger fra andre kilder til brug for tjekket.

Med grønt lys fra Retsudvalget i EU-Parlamentet kan alle kandidaterne gå videre til selve høringerne. De vil foregå i EU-Parlamentet i perioden 4. november til 12. november.

Danmarks kandidat til en post i EU-Kommissionen, Dan Jørgensen, skal i høring den 5. november.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har indstillet Dan Jørgensen til posten som energi- og boligkommissær. Han skal efter planen afløse Margrethe Vestager, der er ledende næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for konkurrenceområdet.

Posten er dog først sikker, når EU-Parlamentet har stemt ja til den samlede EU-Kommission. Det ventes at ske den 25. november, hvis kandidaterne klarer høringerne.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT