Brasiliansk frø åbnede dronningens øjne for en verden af muligheder

4. OKT 2024 • 02:58UDLAND

Dronning Mary besøgte torsdag et center, der forsker i produkter fra Amazonskoven. Det har gjort indtryk.

Dronning Mary fik torsdag åbnet øjnene for alverdens muligheder og nye ting, der kan undersøges og udvikles fra Amazonskoven.

Det fortæller hun torsdag efter andendagen på hendes officielle besøg i Brasilien.

- Jeg synes, det er utroligt spændende, lød det fra dronningen efter et besøg på Center for Bioøkonomi i Amazonskoven, CBA, der ligger i Manaus i det nordlige Brasilien.

På centeret, der forsker i produkter, der skal fremme den lokale bioøkonomi i Amazonas, fortalte og viste forskerne flere af deres projekter.

Blandt andet blev dronningen fortalt om en frø, som det oprindelige folk i Amazonskoven tapper giften fra til helbredsmæssige formål.

- Men så har de fundet ud af, at den har virkelige positive egenskaber på den mentale sundhed, især depression. Så der ligger en verden af spændende ting at undersøge, siger hun.

- Det er virkeligt godt, at de fokuserer på, hvordan man kan bevare og give bedre livskvalitet for dem, der bor og lever i skoven og samtidig skabe økonomisk vækst.

På centeret blev dronningen også introduceret for produkter lavet af bi-produktscellulose fra kombucha-produktion.

Af materialet bliver der blandt andet lavet bionedbrydeligt plastik og vegansk læder, der også kan hele brandsår.

Overordnet set har dronningen på de to første dage af hendes tur lagt særlig mærke til kontrasterne mellem klimaforandringernes alvorlige konsekvenser i Amazonas og de bæredygtige løsninger, som er blevet vist til hende.

- Jeg kan godt lide, at også i krise har vi fortsat håbet om at finde løsninger og skabe cirkulære måder at bevare og beskytte vores biodiversitet på, siger hun.

Turen til Brasilien har til formål at styrke og udvide samarbejdet mellem Danmark og Brasilien.

Dronning Mary har under besøget allerede bemærket velviljen til samarbejde.

- Det har været en stor glæde at mærke den interesse for at styrke og udvide det samarbejde, der er. Vi har allerede et godt samarbejde, men der er en stor motivation for at skabe et styrket samarbejde, fordi vi deler værdier og interesser inden for områder som natur, klima, biodiversitet og sundhed, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT