Amerikanske myndigheder kæmper med at dæmpe konspirationsteorier

5. OKT 2024 • 14:12UDLAND

I kølvandet på orkanen Helenes ødelæggelser i USA svirrer rygter og konspirationsteorier om katastrofehjælpen.

I kølvandet på Orkanen Helene er der opstået en ny storm på sociale medier.

Visse republikanske ledere og konservative medier spreder bevidst rygter for at splitte amerikanerne på en måde, der kan skade katastrofehjælpen i kølvandet på orkanen.

Det skriver embedsmænd fra Det Hvide Hus i et notat, som Reuters har læst.

Et af rygterne er ifølge notatet spredt af den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump.

Under et vælgermøde i denne uge sagde Trump, at præsident Joe Biden har brugt landets nødhjælpsmidler på "mennesker, der ikke burde være i vores land" og henviste til immigranter.

- Det er løgn. Der blev ikke brugt nogen som helst midler til katastrofehjælp til at støtte migranters boliger og tjenester, lyder det i notatet fra Det Hvide Hus.

- Ingen. Slet ikke. Overhovedet, slår notatet fast.

Orkanen Helene hærgede i sidste uge delstaterne North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida, Tennessee og Virginia. 200 mennesker døde.

Efterfølgende har der svirret rygter om, at Det Hvide Hus har planlagt stormen - og altså kan kontrollere vejret.

Og den slags konspirationsteorier er problematiske, fremgår det af notatet fra Det Hvide Hus.

- Misinformation kan afskrække folk fra at søge kritisk hjælp, når de har mest brug for det. Det er altafgørende, at alle ledere - uanset deres politiske overbevisning - holder op med at sprede det, lyder det.

Både republikanere og demokrater har udtalt, at rygterne skaber problemer.

Kevin Corbin er republikaner og sidder i senatet i North Carolina, som er blandt de stater, der er hårdest ramt af Helene.

- Jeg har lige talt med en senator, som har fået 15 opkald i dag om, hvorfor vi ikke stopper det ene og det andet. Jeg er ved at være lidt træt af bevidste afledninger fra vores arbejde, skrev han i et opslag på Facebook fredag.

USA's føderale katastrofeagentur, Fema, har oplevet så mange problemer i forbindelse med rygterne, at det har oprettet en rygteside på dets hjemmeside i et forsøg på at dæmme op for dem.

/ritzau/Reuters/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT