Rusland beskyldes for påvirkning af kommende valg i Moldova

5. OKT 2024 • 01:36UDLAND

Ifølge Moldovas politichef støtter Rusland grupper, der vil udøve påvirkning af forestående præsidentvalg.

Kriminelle grupperinger forsøger med støtte fra Rusland at påvirke udfaldet af det kommende præsidentvalg i Moldova.

Det siger Moldovas nationale politichef Viorel Cernauteanu.

Moldoverne skal til stemmeurnerne 20. oktober.

Valget afholdes sammen med en folkeafstemning, om hvor vidt landet skal ændre dets forfatning og gøre det muligt for Moldova at blive optaget i EU.

Embedsmænd hævder, at prorussiske grupper tilbyder folk penge for at stemme nej til forfatningsændringen.

I september kastede personer maling på flere at landets offentlige institutioner. Ifølge politichefen er hærværket blot en forløber til mere alvorlige handlinger.

- Vi ser på de intentioner, som de her personer har, og vi taler ikke blot om destabilisering af situationen i landet eller masseuroligheder, siger Cernauteanu til TV8.

- De stræber efter mere ambitiøse mål herunder at overtage statslige institutioner, siger han.

Han tilføjer, at de personer, der kastede med maling, blev betalt 5000 euro for det. Det svarer til omkring 37.000 kroner.

- Det er tydeligt, at det er Rusland, der finansierer det her. Det sker ikke bare sådan, siger politichefen.

Torsdag sagde Cernauteanu, at et russisk-styret netværk havde bestukket mere end 130.000 moldovere til at stemme nej til forfatningsændringen og stemme for en russisk-venlig præsidentkandidat.

I september skal der ifølge politichefen være blevet foretaget bestikkelse for mere end 15 millioner dollar. Det svarer til lidt over 100 millioner kroner.

Myndigheder i Moldova oplyste i sidste uge, at de havde anholdt to unge mænd efter hændelserne med maling. Ifølge myndighederne var de to mænd en del af en gruppe på 20 personer, der havde modtaget træning i Moskva.

Moldovas nuværende præsident, Maia Sandu, underskrev kort efter Ruslands invasion af Ukraine en ansøgning om at blive medlem af EU.

Den pro-europæiske Sandu står i øjeblikkeligt til at få størst opbakning ved præsidentvalget 20. oktober. 27 procent står til at stemme på Sandu.

Præsidentkandidat Renato Usatiy, der opfordrer til gode relationer mellem Vesten og Rusland, står til 13 procent, mens den fyrede statsadvokat Alexandr Stoianoglo, der bakkes op af landets russisk-venlige venstrefløj, står til 11 procent.

Meningsmålinger viser desuden, at 56 procent af den moldoviske befolkning ønsker at landet bliver en del af EU, mens 34 procent er imod.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT