Israel advarer Libanons fordrevne mod at vende hjem

5. OKT 2024 • 11:28UDLAND

En million mennesker er tvunget på flugt fra deres hjem i Libanon. Midlertidige tilflugtssteder er fyldt op.

Israels militær opfordrer fordrevne libanesere til ikke at vende hjem. Militæret advarer om, at de israelske angreb mod landsbyer i Libanon vil fortsætte.

Det skriver en talsmand for det israelske militær lørdag i et opslag på det sociale medie X.

- Af hensyn til din og dine familiemedlemmers sikkerhed - vend ikke hjem indtil videre, lyder det i en besked på arabisk.

Talsmanden nævner ikke, hvilke landsbyer der kan blive ramt af nye angreb.

Inden for de seneste uger har Israels militær flere gange advaret indbyggere i bestemte områder af Libanon om at forlade de pågældende områder.

Disse advarsler er ofte kommet umiddelbart inden israelske luftangreb.

Omkring en million mennesker - ud af en befolkning på omkring seks millioner - er tvunget på flugt fra deres hjem, har libanesiske myndigheder oplyst.

Fredag meddelte FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, at de fleste af de knap 900 tilflugtssteder, som Libanons myndigheder har oprettet i blandt andet skoler, er fyldt til randen med fordrevne mennesker.

- Med vinteren på vej er UNHCR bekymret for, at forholdene for dem, der er berørt af konflikten, kun vil blive værre, siger UNHCR-talsperson Rula Amin ifølge Reuters.

Mindst 1100 mennesker er blevet dræbt og tusinder af andre såret i de israelske angreb i Libanon i de seneste to uger.

Israels militær siger, at dets angreb er rettet mod Hizbollah. Det er en milits, der er støttet af Iran.

Hizbollah er nær allieret med den palæstinensiske Hamas-bevægelse, som Israel har bekriget i Gazastriben i næsten et år.

Siden 7. oktober, hvor Hamas angreb Israel og udløste den igangværende krig, har Hizbollah dagligt skudt raketter fra det sydlige Libanon mod det nordlige Israel.

Det har fået Israel til at foretage omfattende angreb mod Hizbollah-ledere i Libanon i de seneste uger. Blandt de dræbte er bevægelsens øverste leder gennem 32 år, Hassan Nasrallah.

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT