Danmarks første klinik for overvågning af genmutationer åbner i Roskilde

5. SEP 2024 • 21:28INDLAND/KRIMINAL

Hver tiende patient med blodprop i hjernen har genfejlen JAK2. Nu skal ny klinik forebygge følgesygdomme.

Danmarks første CHIP-klinik åbnede onsdag i Roskilde på Sjællands Universitetshospital.

Her skal 600 patienter med en specifik genfejl følges de næste fem år. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

CHIP står for Clonal Hematopoiesis of Intermediate Potential. Det er en samlet betegnelse for aldersbetingede ændringer i menneskers gener.

Mennesker, der har mutation i et gen kaldet JAK2, er i øget risiko for at udvikle blodkræft og hjerte-kar-sygdomme, står der i pressemeddelelsen.

De 600 patienter har genfejlen CHIP-JAK2, og de skal følges med henblik på at vurdere deres risiko for at udvikle blodkræft og hjerte-kar-sygdomme.

- En lille del af befolkningen med en bestemt genmutation udgør en stor del af de patienter, der kommer ind med en blodprop.

- Vi har brug for at blive klogere på, hvad det her betyder for patienterne, og hvor stor risikoen er for blodkræft og blodpropper. Så vi kan hjælpe de mange patienter, der bliver ramt, siger Sif Gudbrandsdottir, cheflæge og ph.d. på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde i pressemeddelelsen.

I omegnen af tre procent af den danske befolkning har genmutationen JAK2.

I det seneste forskningsprojekt fra Sjællands Universitetshospital, som omhandlede genfejlen, blev 550 patienter med blodprop i hjernen screenet.

Her havde hver tiende patient mutationen.

Målet med klinikken er at kunne forebygge, at patienterne får nye blodpropper og dermed forhindre gentagne indlæggelser og lange genoptræningsforløb, lyder det.

- Med åbningen af CHIP-klinikken træder vi et skridt nærmere et paradigmeskift, hvor vi kan begynde behandlingen af patienter med JAK2-genfejlen lang tid, før de bliver ramt af en eventuel blodprop og JAK2-blodkræft, siger Hans Hasselbalch, der er leder af CHIP-klinikken og professor på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, i pressemeddelelsen.

Klinikken er åbnet i samarbejde med Novo Nordisk, der ifølge pressemeddelelsen har bevilget 11,4 millioner kroner til projektet.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT