Forsikringsbranche vil bruge millioner på at fjerne klimatruede boliger

16. SEP 2024 • 10:20INDLAND/KRIMINAL

Hvis vi ikke gør noget, risikerer vi boliger, der i praksis ikke kan forsikres, lyder det fra brancheforening.

Boliger, der gang på gang bliver ramt af ekstremt vejr som stormflod, skybrud og stigende grundvand, bør flyttes eller rives ned.

Og det skal ske med tilskud fra staten, foreslår brancheorganisationen Forsikring & Pension i en pressemeddelelse.

Organisationen foreslår, at der afsættes 600 millioner kroner om året frem mod 2030 til enten flytning eller nedrivning af udsatte boliger.

Hvis man ikke gør noget, vil der ifølge direktør Kent Damsgaard i nær fremtid være boliger, der ikke kan forsikres.

- Vi er nødt til at handle hurtigt, for ændringerne i klimaet og de skader, der følger i kølvandet, venter ikke.

- Ellers risikerer vi, at der i nær fremtid vil findes ejendomme, der er så dyre at forsikre, at de i praksis ikke kan forsikres, siger han i meddelelsen.

Ifølge forslaget skal boligejere i områder, hvor det ikke er muligt at klimasikre deres hus, og som gentagne gange har haft klimarelaterede skader, kunne få op til en halv million kroner i tilskud til at flytte deres hus.

Enten til et andet sted på grunden eller til en helt anden grund.

Det andet forslag er en nedrivningspulje, som er målrettet ejendomme, der har været udsat for gentagne klimarelaterede skader, og hvor klimasikring ikke er muligt.

Samlet set vil forslaget gøre det muligt at nedrive eller flytte 1950 huse om året - eller i alt 9750 inden 2030.

Baggrunden for forslaget er ifølge Kent Damsgaard, at flere og flere boliger udsættes for konsekvenserne af ekstremt vejr. Og det bliver ikke mindre fremover, mener han.

- Og vi mener, det er helt nødvendigt, vi tager hul på den svære samtale: Skal alle ejendomme bevares? Og kan alle egne af Danmark bebygges? Og hvis ikke, hvordan hjælper vi så de borgere, der står i en svær situation med en værdiløs ejendom?, siger han i pressemeddelelsen.

Jyllands-Posten har præsenteret forslaget for miljøminister Magnus Heunicke (S). Han oplyser til mediet, at regeringen ikke har aktuelle planer om at afsætte penge til at flytte eller nedrive ejendomme i oversvømmelsestruede områder.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT