Møntauktion indbragte mere end 110 millioner kroner

14. SEP 2024 • 23:33INDLAND/KRIMINAL

Ved lørdagens store auktion i Odd Fellow Palæet i København blev der i alt solgt mønter for 14.820.900 euro.

Arvingerne efter rigmanden Lars Emil Bruun har allerede nu udsigt til noget af en arv, efter at første del af den møntsamling, som deres forfader opbyggede, har været under hammeren.

Lørdagens møntauktion i Odd Fellow Palæet i København varede otte en halv time og endte med en samlet hammerslagspris på 14.820.900 euro for de 286 mønter, som var sat til salg. Det svarer til 110,6 millioner kroner.

- Det ligger pænt over vurderingerne, omkring 25 procent vil jeg skyde på, siger Michael Fornitz, der er direktør for møntauktionshuset Stacks' Bowers' danske afdeling.

Han konstaterer, at der har været stor interesse fra samlere verden over, der kunne byde på de mange mønter via nettet, hvis altså de ikke var fysisk til stede.

- Vi har selvfølgelig gjort, hvad vi kunne for at gøre opmærksom på auktionen. Men når noget er så spektakulært som det her, så breder det sig som ringe i vandet, at der foregår noget helt specielt i København, siger Michael Fornitz.

Han fortæller, at specielt en række amerikanske købere var ret aktive og går fra auktionen med et parti mønter.

Auktionens dyreste mønt var den en guldmønt fra 1496, der blev solgt for omkring 8,9 millioner kroner. Den blev dog købt af en dansker.

I alt har auktionshuset fået til opgave at sælge omkring 20.000 mønter fra samlingen.

Det forventes, at de samlet set kan indbringe omkring en halv milliard kroner, og at det vil tage fem år at få dem alle solgt.

Stacks' Bowers holder den næste katalogauktion til marts. Det bliver formentlig ikke i København, men i Zürich.

Det ventes, at det vil tage fem år at afhænde hele samlingen, som har ligget og ventet i 100 år efter Lars Emil Bruuns død på at komme til salg.

Den har både været deponeret på Frederiksborg Slot og i Nationalmuseets kælder.

Nationalmuseet har selv købt syv af mønterne i samlingen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT