Irans nye præsident afviser at droppe missilprogram

16. SEP 2024 • 17:38UDLAND

Hvis vi ikke har missiler, vil de bombe os som i Gaza, siger Pezeshkian, som dog er åben for dialog med USA.

Iran kommer aldrig til at opgive sit missilprogram, siger landets nye præsident, Masoud Pezeshkian, på et pressemøde mandag.

Iran har brug for afskrækkelsesvåben til at sørge for sin egen sikkerhed i en region, hvor ærkefjenden Israel kan "sende missiler mod Gaza hver dag", siger han.

- Hvis vi ikke har missiler, vil de bombe os, som de har lyst til. Lige som i Gaza, siger Pezeshkian med henvisning til krigen mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse.

Den iranske præsident opfordrer til, at det internationale samfund "først afvæbner Israel, inden man stiller det samme krav til Iran".

Iran har i årevis trodset vestlige opfordringer om at begrænse sit missilprogram.

Pezeshkian siger videre, at Iran vil forhandle direkte med USA på betingelse af, at "de beviser, at de ikke er fjendtlige over for Iran i praksis".

USA og andre vestlige lande har på det seneste beskyldt Iran for at have sendt ballistiske missiler til Rusland, der er i krig i Ukraine. Formodningen har ført til, at der er indført flere sanktioner mod både Iran og Rusland.

Begge lande afviser, at der er sendt iranske ballistiske missiler til Rusland.

På mandagens pressekonference, der er Pezeshkians første pressekonference for både lokal og international presse, efter at han blev taget i ed 30. juli, afviser han også, at Iran skal have sendt hypersoniske missiler til Houthi-bevægelsen i Yemen.

Søndag meddelte Houthierne, at gruppen havde sendt et hypersonisk ballistisk missil mod Israel. Det fløj angiveligt lidt over 2000 kilometer på kun godt 11 minutter.

Tidligere samme dag slog et missil ned i det centrale Israel. Ingen kom til skade.

Det er ikke bekræftet fra israelsk side, om der var tale om et hypersonisk missil.

Den 69-årige Pezeshkian betragtes som den mest moderate af de kandidater, der fik lov at stille op til præsidentvalget i Iran i juli.

Han gik til valg på løfter om blandt andet at forbedre forholdet til Vesten samt droppe Irans krav om, at kvinder skal bære tørklæde.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT