FN kritiserer Danmark for at svigte på handicapområdet

16. SEP 2024 • 17:24INDLAND/KRIMINAL

Handicapaftale fra maj skal nu drøftes igen med partier efter kritik fra FN-komité, fortæller socialminister.

Danmark får kritik fra FN for på flere punkter ikke at leve op til FN's handicapkonvention.

Det skriver Danske Handicaporganisationer (DH) i en pressemeddelelse.

Kritikken går blandt andet på, at der er stor forskel fra kommune til kommune på den støtte, personer med handicap kan få.

Det kritiseres også, at det ikke er lykkedes at mindske brugen af tvang i psykiatrien.

FN's Handicapkomité er ifølge DH også bekymret for, at Folketinget har lempet på reglerne for brug af magt over for mennesker med handicap.

Det betyder, at det bliver lettere at tilbageholde borgere med fysisk magt i flere situationer, samtidig med at registreringen af magtanvendelse gøres ringere.

Formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen mener, at der er tale om meget alvorlige kritikpunkter, som Folketinget og regeringen bør handle på hurtigst muligt.

- Det går den gale vej i psykiatrien, på landets bosteder, i folkeskolen og på handicapområdet generelt.

- Den her rapport skal være pligtlæsning for Folketinget, regeringen og resten af landets politikere og være et arbejdspapir til at forbedre forholdene for mennesker med handicap, siger han i meddelelsen.

Institut for Menneskerettigheder har til opgave at fremme og overvåge gennemførelse af handicapkonventionen i Danmark.

Instituttets direktør, Louise Holck, ser med stor alvor på kritikken fra FN.

- Vi forventer, at Danmark tager komitéens kritik til sig og handler på den i det politiske arbejde, siger hun i en kommentar.

Danmark ratificerede i 2009 FN's handicapkonvention. Men FN's handicapkomité i Genève kritiserer, at konventionen fortsat mangler at blive indskrevet i dansk lovgivning.

Handicapområdet var sidst til eftersyn hos FN i 2014. Også dengang fik Danmark på flere punkter kritik for ikke at efterleve bestemmelserne om lige rettigheder til personer med funktionsnedsættelse.

Enhedslistens handicapordfører, Rosa Lund, vil på baggrund af kritikken kalde social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) i samråd.

- Vi synes, man behandler mennesker med handicap uværdigt, og derfor vil vi have ministeren til at svare på, hvorfor vi i Danmark ikke kan finde ud af at overholde FN's handicapkonvention. Det er decideret pinligt, siger Rosa Lund.

I en pressemeddelelse fra Social- og Boligministeriet om FN-rapporten blev der lagt vægt på, at der var tale om "anbefalinger" fra FN-komitéen. Ordet "kritik" blev ikke nævnt en eneste gang i meddelelsen.

Men Sophie Hæstorp Andersen mener ligesom DH, at der er tale om kritik.

- Det her er en kritik af Danmark - og det er også derfor, at jeg har tænkt mig både at tage fat i Danske Handicaporganisationer og partierne bag den rammeaftale, der blev indgået i maj måned, siger hun til Ritzau.

Rammeaftale for handicapområdet, der blev kaldt "et nyt kapitel i dansk handicappolitik", skal nu "drøftes" igen, lyder det.

Men Sophie Hæstorp Andersen kan "ikke garantere, at vi ikke også næste gang får kritik", når FN's komité tager et kig på Danmark handicapområde.

- Vi bliver hele tiden nødt til at bestræbe os på at blive bedre til at leve op til konventionens mål.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT