Von der Leyen håber at kunne præsentere ny kommission tirsdag

16. SEP 2024 • 13:08UDLAND

Det fyger med beskyldninger og bitre meldinger forud for offentliggørelsen af ny EU-Kommission.

Ursula von der Leyen håber fortsat at kunne præsentere sit forslag til en ny EU-Kommission tirsdag.

Det siger en talsmand for EU-Kommissionen mandag.

Offentliggørelsen er blevet udskudt fra sidste uge til denne uge. Her får Ursula von der Leyen kritik fra flere sider for at presse EU-landene til at stille med andre kandidater. Blandt andet for at få en bedre kønsbalance.

- EU-Kommissionens formand arbejder på så hurtigt som muligt at kunne præsentere sit forslag til en ny EU-Kommission, med profiler som lever op til hendes ønsker om kompetence og balance, siger talsmanden.

Det har også vakt opsigt, at Frankrig dagen før offentliggørelsen pludselig stiller med et nyt bud på en EU-kommissær. Dermed får den hidtidige franske EU-kommissær, Thierry Breton, alligevel ikke lov at fortsætte.

Han beskylder på det sociale medie X Ursula von der Leyen for at underminere ham i forsøget på at få ham udskiftet.

- For et par dage siden, i den allersidste del af forhandlingerne om sammensætningen af det fremtidige kollegium, bad du Frankrig om at trække mit navn tilbage - af personlige årsager, som du ikke i noget tilfælde har diskuteret direkte med mig, skriver Breton i et brev til von der Leyen, som han har lagt ud på X.

Det er en offentlig hemmelighed i Bruxelles, at der ikke er meget kærlighed mellem den franske EU-kommissær, Thierry Breton, og Ursula von der Leyen.

Undervejs i den femårige periode for von der Leyens første EU-Kommission har de to haft flere sammenstød.

Talsmanden for EU-Kommissionen vil ikke kommentere på udtalelserne fra Breton.

- Vi vil ikke kommentere på beskyldningerne. Ursula von der Leyen er fuldt fokuseret på fremtiden og på at få den nye EU-Kommission til at fungere, siger talsmanden.

Talsmanden vil heller ikke kommentere på, om Ursula von der Leyen har truet Frankrig med en mindre betydningsfuld post, hvis ikke Macron fjernede hendes rival fra posten som fransk EU-kommissær.

Ifølge en pressemeddelelse fra Élysée-palæet har Macron lavet udskiftningen for at kunne få en central portefølje omkring industriel uafhængighed, teknologi og konkurrenceevne.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT