Sverige rejser første tiltale for forbrydelser mod menneskeheden

16. SEP 2024 • 12:57UDLAND

En 52-årig svensk kvinde anklages for folkemord, grove krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Den svenske anklagemyndighed har for første gang rejst tiltale for forbrydelser mod menneskeheden.

Det oplyser efterforskningsleder og senioranklager ved svensk politi Reena Devgun i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om en 52-årig svensk kvinde, som skal have udført folkemord og grove krigsforbrydelser mellem 2014 og 2016 mod medlemmer af den religiøse minoritet yazidier.

Kvinden rejste ifølge anklagemyndigheden til Syrien og slog sig ned i Raqqa, som i flere år var det selvudnævnte kalifat Islamisk Stats hovedstad.

Forbrydelser mod menneskeheden kan omfatte voldtægt eller tortur som led i omfattende angreb mod en gruppe civile. Folkemord dækker over samme type handlinger, men målet er helt eller delvis at udslette en folkegruppe.

Kvinden kommer fra det vestlige Sverige. Hun blev i marts 2022 idømt seks års fængsel for at have taget sin dengang 12 år gamle søn med til Syrien, hvor hun ifølge domstolen lod ham blive barnesoldat for Islamisk Stat.

Han blev dræbt, da han var 16 år gammel.

Hun afsoner derfor allerede en fængselsdom.

Kvinden tog sine børn med til Syrien i foråret 2013.

Hun har selv hævdet, at hun blev narret af børnenes far, men tingsretten - svarende til byretten i Danmark - i Stockholm fandt, at både kvinden og hendes mand tilhørte et sektlignende islamistisk miljø, som førte væbnet kamp.

Kvinden har hævdet, at hun ikke var klar over, at sønnen kunne bruges som soldat, og at hun ikke havde mulighed for at forhindre det, eftersom mænd bestemte alt i Syrien.

Islamisk Stat (IS) er en militant gruppe, som kæmper for et islamisk kalifat i Mellemøsten. Den opstod af sunnimuslimske oprørsgrupper, efter at USA og Storbritannien gik ind i Irak i 2003.

IS er på EU's terrorliste. Gruppens forbrydelser mod yazidierne er veldokumenterede, og FN-rapporter har konkluderet, at den har begået folkedrab mod yazidierne.

Anklageskriftet skal leveres til tingsretten i Stockholm torsdag.

/ritzau/NTB/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT