Aagaard skal drøfte slagsmål om klimafinansiering på FN-topmøde
Klimaministeren skal bruge FN's Generalforsamling som middel til at skabe enighed om ny klimafinansiering.
Klimaminister Lars Aagaard (M) vil forsøge at slibe kanter af uenighederne om en massiv økonomisk omfordeling fra rige til fattige lande, når han søndag rejser til New York City.Her skal han i ugens løb deltage i møder med verdenssamfundets toppolitikere til FN's Generalforsamling.
Som klimaminister har rejsen særligt det kommende klimatopmøde COP29 på dagsordenen.
Her er det store spørgsmål, om verden kan blive enig om en ny og større klimabistand til udviklingslande. Det skal drøftes på generalforsamlingen.
- Vi presser på for at få andre lande til at følge i Danmarks fodspor og øge klimafinansieringen, der særligt er målrettet de fattigste lande, siger Lars Aagaard.
Den danske klimabistand er blevet kritiseret for ikke at være såkaldt nye penge. Det er i høj grad midler, der tages fra udviklingsbistanden og målrettes grønne formål.
Klimaminister Lars Aagaard mener dog ikke, at Danmark selv halter bagud.
- I dag har vi målet om 100 milliarder dollar i klimabistand, og der bidrager Danmark med én procent af det. Og vi udgør ikke et af de rige lande. Så vi ligger helt i front, og vi skal lægge pres på, at de andre rige lande også løfter deres ansvar, siger han.
Det pres skal særligt foregå internt i EU, som til klimatopmøder taler med en stemme. Her er der uenighed mellem unionens lande om niveauet for en ny klimafinansieringsmodel.
Samtidig er der uenigheder på et langt større globalt plan. I COP-sammenhænge betragtes eksempelvis Kina stadig som et af verdens udviklingslande, og de vil derfor skulle modtage i stedet for at give klimabistand.
Det vil EU have ændret, og den dagsorden er også på programmet til FN’s Generalforsamling.
Ligeledes skal Lars Aagaard diskutere, hvordan private investeringer kan bruges til klimafinansiering.
Håbet er, at de indledende samtaler i New York City kan bane vejen for lettere forhandlinger, når klimatopmødet begynder i Baku, Aserbajdsjan, i november.
Der er dog lagt op til store, grundlæggende uenigheder, hvor verdens udviklingslande vil kræve større beløb, end de rige lande vil give.
/ritzau/