Minigolf, middag og spa: I nyt netværk er det hyggen, der er i fokus

Minigolf, middag og spa: I nyt netværk er det hyggen, der er i fokus
Per Rathmann, der selv er tidligere udsendt, fik ideen i 2021, og efter halvandet år med research og et opstartsmøde i september, er gruppen nu en realitet. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. DEC 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
26. DEC 2022 • 15:30

Hygge, fortrolighed og socialt samvær er nøgleordene i en ny gruppe for koner og kærester til tidligere udsendte, der har set dagens lys på Bornholm. Per Rathmann, der selv er tidligere udsendt, fik ideen i 2021, og efter halvandet år med research og et opstartsmøde i september, er gruppen nu en realitet.

 

Lige børn leger bedst, lyder den gamle talemåde.

Om ikke altid sandt, så kan det være rart og betryggende at omgås mennesker, der har samme erfaringer og oplevelser i bagagen, som man selv har. Nogle, der kan relatere til det, man selv har oplevet, og som kan fungere som en støttende skulder, hvis man skulle få brug for sådan en.

Det var i hvert fald tanken bag det pårørendenetværk for kærester og koner til tidligere udsendte, som socialrådgiver Per Rathmann fik for halvandet år siden.

– Jeg sidder i den opsøgende indsats i forhold til de tidligere udsendte, vi har her på Bornholm, og når jeg møder dem, møder jeg også nogle gange deres koner og kærester. Flere har udtrykt ønske om en form for netværksgruppe, hvor man kan have det rart, forklarer Per Rathmann fra sit kontor på det kommunale aktivitets- og samværstilbud Midtpunktet i Rønne.

– De havde ikke brug for at mødes i en terapigruppe eller sorggruppe, men mere en form for fristed at mødes med ligesindede.

Erfaringer fra Jylland

Ideen kom til Per Rathmann i sommeren 2021, og han har brugt den efterfølgende tid på at researche til projektet med hjælp udefra.

– Vi valgte at kontakte Familienetværket, hvor formanden har en masse erfaring fra Jylland, siger Per Rathmann og fortæller, at netværksgrupper som den, der er blevet oprettet på Bornholm, er udbredt i resten af landet, og at der er gode erfaringer derfra.

Formanden for Familienetværket kom til Bornholm og mødtes med seks kvinder, som var interesserede i gruppen, og rammerne for netværket blev i fællesskab diskuteret på et opstartsmøde den 13. september i år.

– Der blev lavet nogle grundlæggende regler for, hvordan man ligesom skulle køre det. En af de første ting, der blev nævnt, var hygge og bare at have det godt, siger Per Rathmann og tilføjer, at fokus i gruppen er tryghed, fortrolighed, hygge og afslapning.

Er det forbudt at tale om de hårde ting, der kan følge med at være kone eller kæreste til en tidligere udsendt?

– Nej, og det er også svært at forbyde 100 procent, men det er ikke det, der er hensigten. Så er vi bange for, at det så lukker lige så hurtigt ned som det åbnede op.

Næsten fri leg

Og rammerne for gruppen er simple.

Kvinderne mødes en gang i mellem til forskellige aktiviteter. I starten af december var det minigolf og middag, og til januar er det et spaophold.

De får samlet 1.000 kroner hver gang, der er finansieret af blandt andet Familienetværket. Og de penge kan kvinderne selv bestemme, hvad skal bruges på – i hvert fald i princippet, for der er nogle ting, som hverken Per Rathmann eller Familienetværket vil gå ind for.

– De kan ikke lave drinksaften og drikke cocktails for 1.000 kroner. Der er noget signalværdi i, at man får nogle penge, og så bruger man dem på cocktails og champagne ... Det synes jeg virker meget forkert. Også set i lyset af, at nogle af de her kvinder kan have en mand, der har eller har haft nogle alkoholproblemer. Man kender ikke folks baggrund.

Selvom det er Per Rathmann, der har været initiativtager, og han stadig følger netværket på sidelinjen, så er det kvinderne, der står for at arrangere alt.

– Det er dem, der tager initiativ, og der skal være plads til alle. Og der er måske nogen, der ikke gider ridning eller blomsterbinding, og så må man lave nogle kompromiser, så der er plads til alle. Man prøver primært at lave noget, hvor alle kan være med i stedet for, at man skærer to-tre mennesker fra hver gang, det virker for mig ikke særligt holdbart.

En misforståelse

På papiret er der omkring 500 veteraner på Bornholm, og derfor er der også en relativt stor andel af potentielle koner og kærester, der kan blive en del af netværket. Men præcist hvor mange mulige medlemmer, der er, kan Per Rathmann ikke svare på.

Nu er der seks kvinder. Har I et mål for, hvor mange I gerne vil op på?

– Jeg tør ikke sige, om kvinderne selv har sat et mål. Men en 10-12 stykker ville være godt. Vi har erfaringer fra Jylland, hvor de er over 20, og det er simpelthen for mange.

En del af bagtanken bag netværket er for Per Rathmann også at gøre op med fortællingen om, at alle tidligere udsendte har det svært, og at det påvirker de pårørende på hjemmefronten.

– Jeg vil gerne væk fra den der misforståelse om, at alle de kvinder, der kommer i den her gruppe, har det dårligt og svært, og at manden kæmper derhjemme. Det er så løgn, som det overhovedet kan være. Der er selvfølgelig nogen, der kæmper, men der er også det modsatte.

Hvorfor er der så behov for det her netværk, hvis det går fint?

– Det her med at mødes med ligesindede og have noget tilfælles har jeg fået udtryk for, at det vil de gerne have. Der er en forståelse for, at det er en form for uforpligtende ’familie’, hvor man kan mødes og snakke og have det rart.

– Og hvis der skulle komme noget på et tidspunkt, hvor manden får det svært, så er der mulighed for at tale med nogen om det. Nogle gange ved man, at din mand har været udsendt, det har min også, så har man nogle gange prøvet noget, den anden ikke har prøvet. Og sådan kan man så hjælpe hinanden og dele erfaringer.

Hvad har du fået af respons fra kvinderne?

– De er glade, og det er dejligt, det er kommet på banen. Også at vi har Familienetværket med, så de ikke står med det alene. For jeg har ikke den viden om de her netværksgrupper, men det har Familienetværket. Så indtil videre er de begejstrede, også fordi det følger nogle økonomiske midler med, så man ikke selv skal starte med at punge ud, men der er nogle penge at gøre godt med.

Fantastisk god indsats

Per Rathmann var selv udsendt til Afghanistan i både 2006-2007 og i 2009. Han har posttraumatisk stress, og han fleksjobber som socialrådgiver.

Under sin udsendelse havde han ingen kone eller kæreste, men det har han fået efterfølgende.

– Nu har jeg en kæreste, som bor sammen med mig, og hun oplever nogle ting på mig, for jeg har en diagnose og et liv, hvor det nogle gange kan være svært, forklarer Per Rathmann og tilføjer, at hans kæreste selv er med i netværksgruppen, og at det var noget, hun også havde udtrykt ønske om.

Hovedmålgruppen er kvinder og koner til tidligere udsendte, men hvis der står nogen med et behov for netværksgruppen med en mand, der stadig er ansat og udsendt, så bliver døren ikke smækket i hovedet på dem, siger Per Rathmann.

– Men det skal siges, at kasernen også har en netværksgruppe, der startede op i maj måned i år, som henvender sig til dem, der er på kasernen.

– Men det vigtigste er, at vi favner og tager alle med ind i indsatsen, om deres mand så er ansat eller tidligere ansat.

Overordnet går det 'fantastisk godt' med den generelle veteranindsats på Bornholm, fortæller Per Rathmann.

– På vores sidste repræsentantskabsmøde, hvor hele Bornholms Veteranforum var samlet, alle foreninger under forummet, der blev udtrykt, at vi skulle holde lidt igen, for der var gang i rigtig mange ting.

– Og jeg er en af dem, der prøver at kickstarte mange ting.

Udover den nyoprettede netværksgruppe er der blandt andet også Klub Veteran Kids for børn af veteraner.

– Jeg blander mig meget i veteranpolitikken og hvad vi vil fremadrettet. Vi vil gerne løfte alle parametre for de her tidligere udsendte, så de får det så godt som overhovedet muligt, afslutter Per Rathmann.