Middag i marken: Det bedste Line og Jakob kan byde på

Middag i marken: Det bedste Line og Jakob kan byde på
Køkkenhaven bugner med grøntsager og morgenfruer, der skal bruges på lørdag, når Line og Jakob inviterer til Middag i Marken i Rø. Foto: Anette Vestergaard
FAMILIE | Søndag 23. juli 2023 • 05:30
FAMILIE | Søndag 23. juli 2023 • 05:30

Værtsparret på Rø Jordbrug har lokket en af landets mest talentfulde unge kokke til at lave en tre retters økologisk menu, som serveres på den åbne mark på lørdag.

På lørdag dækker Jakob og Line Alsted op til langbord, når de for andet år i træk inviterer til Middag i Marken på gården i Rø.

Ideen er inspireret af det amerikanske koncept Outstanding in the Field, hvor folk spiser en tre retters middag i det fri, fremstillet af lokalt producerede fødevarer og med frit valg mellem alkohol eller ikke-alkoholiske drikke.

I køkkenet er Emilie Qvist Kjærgaard. Hun kommer fra Thy, hvor hun for to år siden åbnede Restaurant Medvind i en alder af 24. Hun er nu på vej mod nye eventyr i udlandet, men tager på lørdag en mellemlanding på Bornholm for at kreere en unik menu med grøntsager fra Rø Jordbrug, Plantagen og Hammersly og kød fra Mønstergård i Ølene.

– Det er det bedste kød på Bornholm fra nogen der passer deres dyr på den rigtige måde, siger Jakob Alsted, der dyrker regenerativt skovlandbrug på gården i Rø.

Sidste år sad 200 til bords, men det blive formentlig lidt færre i år, gætter han. Sidste chance for at booke en plads ved bordet er onsdag.

Sidste år sad over 200 til bords, da Line og Jakob på Rø Jordbrug inviterede til Middag i Marken. Eget foto

Vi lever på en sten

Den 36-årige iværksætter startede Rø Jordbrug op for fire år siden sammen med partneren Line, og lever nu af at sælge økologiske æg og oplevelser.

– Vi lever på en sten, siger han, og udstråler fred og ro.

– Og det har vi det helt okay med.

Jakob Alsted og hans kone og tre børn har skiftet pendlertilværelsen i Nordsjælland ud med det frie liv på Bornholm, ud fra et ønske om at få mere tid sammen.

Og det har de fået. Jordbruget tager det meste af Jakobs tid, mens hjemmeskolingen af de tre børn tager det meste af Lines tid. Sommeren er den travleste tid på gården med en stor køkkenhave, der skal passes, æggesalg og udlejning af en ferielejlighed og to glampingtelte med svimlende udsigt over Østersøen og Christiansø. Fårene er for længst klippet og passer sig selv, mens hønsene blot skal fodres et par gange om dagen. Æggene samler familien ind om morgenen og kører dem ud til kunderne.

– Og så tager vi på stranden bagefter. Det er ikke sådan at vi arbejder hele tiden, siger Jakob Alsted.

Flere ben at stå på

Jakob og Line er blandt andet inspireret af DRs selvbyggerkonge Bonderøven.

– Da vi fik vores andet barn besluttede vi, at der skulle ske noget andet. Vi havde brug for mere tid med hinanden og børnene, og brug for mere bevægelse og natur i hverdagen. Så vi solgte vores hus i Esrum og tog til Norge, hvor vi arbejdede et halvt år som frivillige på et økologisk landbrug og lærte en masse.

De 350 høns lægger i snit 280 æg om dagen. Lige nu er lageret i bund, fordi det er højsæson.

– Så vi må bede vores kunder om at have tålmodighed indtil de lægger flere æg, siger Jakob Alsted.

Det analoge liv passer ham godt, selv om vintrene på Bornholm er blæsende og mørke.

– Her bliver ekstremt mudret, indrømmer han. Men hovedformålet med at flytte til Bornholm var ikke at gå på sneryddede fortove.

- Jeg manglede mening i mit liv, siger Jakob Alsted, der beskriver sig selv som pragmatisk anlagt.

Jakob Alsted og hans familie tog for fire år siden springet og flyttede fra Nordsjælland til Rø. Foto: Anette Vestergaard

I øjeblikket tænker han over, hvordan han kan få en forretning ud af Rø Jordbrug.

– Man kan ikke leve af landbrug, når vi ikke er større. Vi skal udvikle os hele tiden, vi skal have flere ben at stå på.

Glamping er et af benene, middage i marken, krydstogtsgæster og rundvisninger er andre.

Rundvisningerne er interessante, siger Jakob Alsted.

– Vi får besøg af 160 amerikanere i løbet af sommeren, som stopper her på deres krydstogt i Østersøen. Så får de lov til at spejle et spejlæg og spise det sammen med et stykke rugbrød og noget salat. Og det er helt tydeligt, at det får nostalgien op i dem, ligesom det ofte gør hos de andre gæster vi har. Det minder os om noget, vi måske er vokset op med.

Selvfølgelig er der kompromiser

Der er tilsyneladende en længsel i samfundet efter det enkle og det nære. Den længsel fik Jakob og Line til at tage springet og købe et nedlagt landbrug på Bornholm. Det har de ikke fortrudt.

– Som jeg ser det: Det værste der kunne ske var, at vi skulle tage et job. Jeg synes ikke vi risikerer så meget. Selvfølgelig er der kompromiser, vi bruger genbrugstøj og har ikke mulighed for at rejse så meget på grund af hønsene. Samtidig har vi friheden til at afsøge forskellige potentialer, som for eksempel de æbletræer vi plantede sidste år, eller en familielejr eller yoga, uden at investere en masse. Det er sindssygt fedt.

Der er stadig ledige pladser til Middag i Marken på lørdag. Derudover arrangerer Rø Jordbrug endnu en fællesmiddag på marken den 19. august. Priser pr tallerken mellem 900 og 1.000 kroner. Eget foto

Emilie Qvist Kjærgaard, 26, er opvokset på et økolandbrug, kokkeelev fra Hotel & Restaurantskolen i København og for nylig hjemvendt fra et ophold som elev på den anerkendte, selvforsynende farm-to-table restaurant Blue Hill at Stone Barns nord for New York City.  Herhjemme har hun været i lære på restaurant Amass og har de seneste to år drevet sin egen restaurant i Hanstholm. Eget foto

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT