Månedalens eventyr og den grønne frø af jern

Månedalens eventyr og den grønne frø af jern
Den slyngede vej nedad og over Stampeåen
DELUXE | ABONNENT | 2. APR 2023 • 11:00
Af:
Tekst
foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
2. APR 2023 • 11:00

Tagt med på vandretur i området ved Stampen og få forklaringen på stednavnet, skovens historie og historien om den grønne frø.

 

Stampen april 1954. En dreng på 10 år løber legende langs åen i den dybe slugt. Hans farfar har et sommerhus, og drengen kender stedet som sin egen bukselomme. Han passerer den grønne frø af støbejern ved kilden, ser den ikke og hører heller ikke den syngende sangdrossel. Han vil hen til sin gamle hule, og bagefter skal han lede efter glemte ting ved russernes forladte barakker i Stampen.

Stampen april 2023. Der er gået 69 år, drengen er blevet meget ældre og både hans farfar og sommerhuset er borte – det sidste blev nedrevet ved lufthavnens udvidelse. Frøen er der endnu, men den dybe slugt kaldes i dag for Månedalen, og stedet er ligeså spændende som før.

 

Historien om Stampen

I 1750 anlagde Herman Bohn fra Rønne en vandmølle ved Vellens Å med et stampeværk til hjemmevævet klædestof. Samtidig skiftede åen navn til Stampe Å. Omkring 1767 blev vandmøllen solgt, den nye ejer begyndte at stampe skind, men lukkede efter nogle dårlige år.

Fra 1806 blev vandmøllen købt af Hans Carlsen Lund fra Rønne. Den driftige mand satte skub i stampeværket, og med sine to ansatte blev der hver eneste dag stampet 150 alen vadmelsklæde samt produceret to tønder linolie. Der blev opsat to vejvisersten ved landevejen Rønne-Aakirkeby så kunderne kunne finde vandmøllen. Den ene er der endnu, og på den er der indhugget Stampemøllen og initialerne H.C.L.

Efter Hans Carlsen Lunds død i 1843 blev stampemøllen overtaget af sønnen, som mellem 1848 og 1850 stampede klædestof til militæruniformer. Stampemøllen ophørte i året 1862.

 


Mindesten over skovens skaber ved landevejen – Christian Jespersen (1837-1901).

 

Fra traktørsted til badehotel med dans

Bagefter blev vandmøllen revet ned og erstattet af et traktørsted. Omkring 1900 blev der samme sted opført et badehotel med musik og dans om søndagen. Nogle gange kom gæsterne sejlende med damper fra Rønne Havn til Stampen. Rester af broen ses stadig.

Fra 1922 blev området udstykket til sommerhusgrunde. Ved området, hvor vandmøllen havde været, opførte Rønne Kommune et vandværk i 1937.

I gamle dage blev området kaldt ”Hvide Sand”, da der var sandflugt. Fra 1866 skulle stedet tilplantes for at forhindre sandflugten, og man ansatte Christian Jespersen, en ung forstkandidat, til arbejdet – et barnebarn af sandflugtskommissær Peder Dam Jespersen, der havde plantet sandflugtskoven nord for Rønne i 1819. Som noget nyt valgte Christian Jespersen skovfyr og andre nåletræer samt fik lavet stier i området. Han døde i 1901. En mindesten om skovens skaber blev rejst ved landvejen i 1925.


Åen slynger sig gennem Månedalen omgivet af stejle skrænter.

 

Naturvandring gennem Månedalen

Fra parkeringspladsen ved vandværket går man ned ad den slyngende vej og følger stien mod højre. Den passerer et slemmebassin for vandværket og fører langs åen med alle sine sving og kanter bevokset med mængder af grønne, duftende ramsløg.

Kort efter ses en grøn frø af støbejern. Den er lavet ved Ørsteds Kilde af Nordre Jernstøberi i årene efter 1819. Den kendte fysiker og geolog H.C. Ørsted besøgte med geologen Forchammer Bornholm i begyndelsen af 1800-tallet for at undersøge øens undergrund for vigtige mineraler. Da Ørsted besøgte Almindingen, blev en kilde i Ekkodalen opkaldt efter ham, og i 1819 vendte begge geologer tilbage og lavede en 53 meter dyb boring i undergrundens sandsten i Stampen. Dermed opstod kilden, som fik navnet Ørsted, mens de høje klinter ved kysten fik vennens navn.

 


Jernfrøen ved Ørsteds Kilde.

 

Flere broer og mange bispestave

Gennem tusindvis af år har åen skåret sig ned i den hårde sandsten og skabt en ådal med stejle skrænter og frodig natur. Træerne i dalen er løvtræer, ask, elm, ahorn og bøg. Langs åens sider vokser der elletræer. Efter løvspring skygger træernes blade for lyset, og dalen virker mørk. Måske er det årsag til stednavnet Månedalen.

Der skal passeres flere broer. Stedsegrønne vedbend klatrer på træernes stammer. Den fugtige skovbund har plantearter som ramsløg og bregner. Mangeløvsbregner, der i april er ved at rulle sig ud og ligner bispestave. Den mørke Månedal er stedet for mos, mange arter af mos. Noget mos ligner små engle, der med åbne vinger kravler op ad skovens små træer.

Stor flagspætte høres tromme, bogfinken synger, gærdesmutten snerrer, sangdroslen skriger, om en måned høres den første nattergal og andre sangfugle.

Pludselig ses en opflyvende fiskehejre. Med et hæst skrig og den lange knækkede hals ligner fuglen en drage fra en fjern fortid. Samtidig fortæller den, at der må være fisk i åen. Om efteråret gyder havørreder i åen, det må være sidste års yngel den jager.

Stranden ved Stampen

Kort efter kommer man ud til lyset, havet og stranden. Efter nogle joller ses en trappe, der fører op til stien langs kysten, og den følges mod syd langs sommerhusene. Skrænterne er bevokset med lyng, brombær og lave forkrøblede fyrretræer. Mod syd ses pynten under lufthavnen, den kaldes Horse Odde. Nede på stranden er der nogle steder sand, andre steder rullesten, men ligesom andre steder ændrer det sig med vind og vejr.

Stien ligner noget privat, men der er offentlig adgang langs stien. Efter er øjeblik ses en mindre parkeringsplads, og derfra følger man vejen frem til den asfalterede vej, nedad den slyngende vej over åen og tilbage ved parkeringspladsen og vandværket.

De blå anemoner har jeg ikke glemt. De elsker lerjord, ikke jord med sand som den i Stampen. Mærkelig nok vokser der mange blå anemoner i et skel til et sommerhus på vejen fra kysten og tilbage til vandværket. Måske har ejeren medtaget jorden fra artens normale voksested.

God tur.

 

 

 

Turen

Fra Rønne fører Søndre Landevej til Bornholms Lufthavn. Kort forinden ses til højre et lille rødt hus, og derfra fører vejen til sommerhusområdet. Der kan parkeres ved Stampen Vandværk fra 1937. Herefter følger man vejen nedad svinget mod åen, hvor en sti til højre gennem Månedalen. Turen er på omkring to kilometer.

 

 

 

 

Højdepunkter

Den ukendte Månedal.

Frøen af støbejern.

Kystens flotte sandstensformationer.

Den meget varierende skov med forskellige nåletræer og smukke blå anemoner.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT