Kæmpe legeplads frister - men du må ikke lege på den endnu

Kæmpe legeplads frister - men du må ikke lege på den endnu
På skilte rundt om hele pladsen står der, at pladsen fortsat er en byggeplads. Men måske legesyge børn ikke lægger mærke til den slags. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 27. OKT 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
27. OKT 2023 • 05:30

Historierne er mange om, hvornår den imponerende og spritnye aktivitetsplads i Aakirkeby åbner - eller om den allerede er åben. Men pladsen er ikke godkendt til ibrugtagning, og derfor må borgerne vente.

På en smuk efterårsdag er det fristende at gå igennem den åbne låge, lige ind på græsplænen og mod det paradis der venter af skinnende redskaber i røde farver.

Der mangler ikke noget på aktivitetspladsen. En gangbro i træ er hævet op på pæle, et tårn troner på en bakketop, og et stort edderkoppespindslignende klatrestativ breder sig rødmalet og spritnyt.

Men netop som beslutningen er taget, og legepladsen skal indtages, dukker et afgørende problem op - et hvidt lamineret skilt er banket i jorden foran herlighederne.

'Adgang forbudt for uvedkommende på byggepladsen'.

Sådan ligger landet i disse dage i Aakirkeby. Den store aktivitetsplads, som er blevet til med input fra borgerne i byen og har været på tegnebrættet hos entreprenøren siden februar, blev påbegyndt omkring 1. juli i år, og den stod så godt som færdig i september. Men det er nu kun 10 dage siden, der blev etableret faldunderlag.

Den store nye aktivitetsplads med dens mange muligheder for børn og voksne i alle aldre udfordrer da også tålmodigheden hos både de, der ikke modstår fristelsen og har valgt at passere skiltet for at tage redskaberne i brug, såvel som de lokale, der modstår fristelsen, men må lide den tort at se andre mindre utålmodige og regelrette sjæle boltre sig.

Rygterne er mange om pladsen, men de kan dog koges ned til, hvorvidt den er eller ikke er lovlig at lege på, og så selvfølgelig de forskelligartede datoer for, hvornår folk er stensikre på, at den åbner.

Mugen Adler er projektleder på områdefornyelsen i Aakirkeby, og da Tidende ringer, kan hun helt indledningsvist bekræfte, at aktivitetspladsen ikke er åben endnu. Hvis planen holder, skal borgerne i byen dog snart ikke vente mere.

– Meldingen vi har fået fra både anlægsgartner og montør er, at de senest er færdige den 31. oktober. Vi har faktisk planlagt en indvielse, men datoen er ikke sikker endnu, fortæller hun.

Hele humlen er nemlig, at en legeplads ikke kan åbnes, før der foreligger en tilladelse til ibrugtagning, og det er det, der gør, at de utålmodige borgere i Aakirkeby må holde sig i skindet lidt endnu.


For nogle har fristelsen været for stor, og de rød-hvide bånd er blevet forceret. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Fire små fejl

Mugen Adler fortæller, at det kort fortalt er sådan, at når man laver et område med legepladsredskaber, så skal der selvfølgelig først indhentes byggetilladelse og bygges i henhold til alle de gældende regler.

Når legeredskaberne er færdige, kommer en legepladsinspektør ud for at godkende det hele. Kan alt godkendes, udarbejdes der en rapport, som sendes ind til byggesagsafdelingen, som så skal udstede en ibrugtagningstilladelse.

– Men da legepladsinspektøren var ude, fandt han fire virkelig små fejl, som ikke kræver, at man afspærrer hele området, for det er ikke sikkerhedsmæssigt uforsvarligt. Det er bare ting, der skal justeres, fortæller Mugen Adler.

Men landet ligger altså sådan, at indtil de fire ting er blevet fikset, og inspektøren igen har været forbi og udarbejdet en fejlfri rapport, kan kommunens byggesagsafdeling ikke udstede en ibrugtagningstilladelse, og det betyder altså, at det ikke er lovligt at lege på legepladsen.

– Så det er det, vi har gang i nu, og der skulle gerne være en frygtelig masse skilte, afspærringsbånd, og vi har sat strips op, så folk ikke bare kan bruge tingene, forklarer hun.

Lige nu er der altså flere firmaer i gang på pladsen - både montører og en anlægsgartner, som skal plante træer, buske og stauder, som udover at pynte også skal være rumdannende, så folk ikke løber tværs over pladsen på uhensigtsmæssige steder.

Og selvom den måske for børn og barnlige sjæle har set færdigt ud i længere tid, så er det altså kun små to uger siden, der blev monteret faldunderlag.

– Faldunderlag er forudsætning for det hele. Pladsen har måske set færdig ud for folk, fordi der har stået legeredskaber siden september, men man må ikke bruge dem uden faldunderlag, understreger projektlederen.


På lågen ind til legepladsen fremgår det på et vindblæst skilt, at legepladsen endnu ikke er åben. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Respekter skiltningen

Selvom det hele tiden har været planen, at der først skulle plantes efter løvfald, så har det tidligere været på tale at åbne legepladsen, før beplantningen var helt på plads, fordi styregruppen troede, at det var muligt at få det hele hjem og alle faldunderlag lagt.

Den oprindelige tidsplan er dog skredet lidt, forklarer Mugen Adler.

– Der var nogle forskellige forhindringer i forhold til at udføre arbejdet, men det er ligegyldigt nu. Nu har vi en dato, vi sigter efter, og entreprenørerne har meldt ud, at de senest er færdige den 31. oktober. Derefter skal vi have den ibrugtagningstilladelse. Jeg ved ikke, hvor lang tid det tager at få den, men jeg regner med at det går hurtigt.

Det betyder altså, at man må væbne sig med tålmodighed lidt endnu og respektere skiltningen rundt om aktivitetspladsen, uanset hvor svært det måtte være.

– Vi kan ikke låse det helt af, for folk skal kunne komme til fodboldbanerne og petanquebanen, men vi kan skilte tydeligt. Hvis man så ikke respektere skiltningen - så ved jeg ikke, hvad jeg skal sige, fortæller hun som respons på de talrige meldinger fra frustrerede borgere i Aakirkeby, som har observeret aktivitet og leg på pladsen.

Hun forstår godt, at den omkring 2700 kvadratmeter store aktivitetsplads frister de forbipasserende, som i nogle tilfælde har spurgt de arbejdende, hvornår arbejdet er færdigt. Det har givet forvirring, for selvom den enkelte håndværker måske er færdig på en specifik dato, så skal alle være færdige, og der skal udarbejdes en rapport og gives den gyldne tilladelse først.

Mugen Adler forsikrer, at alle og enhver får en invitation, så snart der er en dato for åbning og indvielse af Bornholms største kommunale legeplads.

– Men man skal respektere skiltningen, og hvis man har overset det, og nogen kommer hen og siger, at det her sted endnu ikke er taget i brug - så skal man lytte.


Det frister bestemt at indtage legepladsen på en smuk solskinsdag, hvor lågen står spilåben, og skiltet ikke gør sig bemærket. Foto: Sarah Thun Kristensen