Hjemmeskoling boomer: 'Det handler om en friere tilgang til læring'
Antallet af forældre, der hjemmeskoler deres børn, er tidoblet de seneste ti år. Udviklingen tilskrives en del af en landsdækkende ideologisk trend.
Forældre på Bornholm vælger i langt højere grad at undervise deres børn hjemme. Det viser en ny opgørelse fra kommunen, hvor tallet er steget eksplosivt fra 11 i 2019 til 114 hjemmeskolede børn i 2024.
Altså mere end en tidobling. Billedet taler således ind i en landsdækkende trend, hvor flere forældre kigger på alternativer til den traditionelle folkeskole. Og det er da også i det lys, man skal se den boomende statistik på Bornholm. Det mener velfærdsdirektør ved Bornholms Regionskommune Trine Dorow.
– Som kommune spørger vi jo ikke ind til bevæggrunde, hvorfor forældre vælger at hjemmeskole. Men jeg tror, at vi passer ind i en national trend, hvor forældre har en anden ideologisk tilgang til læring, som ligger i tråd med hjemmeundervisning, siger Trine Dorow.
Det ideologiske fylder mest
Den udlægning bakker Marie Fiskbæk op om. Hun er formand for Bornholms Frie Familieklub en forening for øens forældre, der hjemmeskoler. Og her møder hun ofte forklaringer, der kredser om noget værdibaseret.
– Det ideologiske fylder klart mest. Det handler om en friere tilgang til læring af børn, som familierne ønsker. Og det taler jo ind i den generelle tendens, vi ser i hele landet, siger formanden, der samtidig påpeger, at en stor del af stigningen også udgøres af de udenlandske tilflytterfamilier fra primært Sverige og Tyskland, hvor det ikke er lovligt at hjemmeskole sine børn. Denne andel til trods kan man dog fortsat tale om en markant vækst i antallet af danske hjemmeskolede børn også. Og det handler også om, at flere forældre ikke oplever, at deres børn passer ind i skolevæsenet, fortæller Marie Fiskbæk.
– Skolerne bliver jo hele tiden mere rigide med strammere rammer og længere skoledage, og det tror jeg også, at nogle forældre oplever, at deres børn ikke passer ind i, siger formanden.
En større administrativ opgave
Hjemmeskoling er pålagt en lov om kommunalt tilsyn, der udføres en gang årligt. Af en dagsorden fra Børne- og skoleudvalget lyder det således også, at den administrative opgave med tilsyn er en voksende opgave som følge af den store stigning. Hos Bornholms Frie Familieklub genkender man, at den administrative opgave er kommet noget bag på kommunen.
– Jeg har indtryk af, at det har været svært for kommunen at følge med undervejs. Man har forsøgt at sætte tilsynet under system, men så stigningen blot steget stødt endnu engang. Dertil kommer, at der jo også har været udskiftning af skolechefen undervejs. Men jeg har da klart indtryk af, at de tager opgaven seriøst, siger Marie Fiskbæk.
Velfærdsdirektør Trine Dorow medgiver, at det administrative arbejde er vokset, men understreger, at man har kapacitet til at håndtere opgaven.
– Vi har ressourcer afsat til det, som det er nu. Men det er klart, at hvis der kommer en yderligere stigning, så må vi snakke med vores politikere om, hvordan vi håndterer det, siger Trine Dorow.

MEST LÆSTE


Rættframmer
Hvis man er ‘rættframmer’, er man ligefrem.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration