– Vores største motivation var at bevare Klaras egen motivation for læring. At følge hendes interesser og selvmotiverede lyst til læring. Det hele behøver ikke være så skemalagt, som i skolen, hvor man siger; nu skal vi læse i 40 minutter, fordi det har vi bestemt.
– Vi kan gribe Klaras interesser på en anden måde. Hvis hun udtrykker interesse for et bestemt emne, så kan vi låne bøger på biblioteket eller tage på tur og udforske. Eller læren om tal og matematik kan gøres gennem en madlavningsopskrift. For hvis du er interesseret i noget og synes, at det er sjovt, så lærer du også bedre. Og det er bare svært at gøre med 28 børn i en klasse frem for, hvis du har to, siger Helle Christine Koldkjær, der ligeledes også planlægger, at sønnen Bjørn skal hjemmeskoles, når tiden kommer dertil.
Afskriver ikke mulighed for skole
Børnene er dog endnu så små, at undervisningen endnu ikke er af den mest indviklede art. Først i de senere klassetrin venter de tungere fag og avancerede viden. Og her er Helle Christine Koldkjær ikke bekymret for, at opgaven bliver for uoverstigelig.
– Vi evaluerer jo hele tiden på, om det her fungerer for os. Og skulle der komme en dag, hvor Klara gerne vil starte i en skole, så skal hun selvfølgelig have mulighed for det. Men som voksen følger vi jo også med i undervisningen, og så er der måske noget, man lige selv skal have læst op på eller genopfrisket. Men så må man sætte en aften af til det. Det ser vi på, siger Helle Christine Koldkjær. Hun peger samtidig på det store netværk i Bornholms Frie Familieklub, hvor de hjemmeskolende forældre kan supplere hinanden.