Flotte udsigter over efterårsskoven og rovfugle på træk

Flotte udsigter over efterårsskoven og rovfugle på træk
Det flotte panorama fra Dronningestenen. Foto: Jacob Jepsen
DELUXE | ABONNENT | 8. OKT 2022 • 15:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
8. OKT 2022 • 15:30

En af de flotteste udsigter på Bornholm er fra et højt klippeparti over Ekkodalen. Stedet kaldes Dronningestenen. Derfra er der et flot udsyn over Almindingen og Vallensgårds Mose med de nyetablerede enge samt over det flade sydbornholmske landskab. Om efteråret ses mange trækkende rovfugle. Blandt andet musvåger, røde glenter, duehøge og nogle gange store havørne. Eller sorte ravne og flokke af traner. På denne smukke efterårstur passeres også Jægergrotten med trappen ned til den slyngende gangbro gennem Ekkodalen. Klippepartiet ved grotterne bliver kaldt Gedebakken, hvor man kan opleve øens højeste vandfald, der med et fald på 22 meter er det højeste i Danmark. Der er kun vand i vinterhalvåret.

 

 

Turen

Dronningestenen kan findes ved at følge klippestien over Ekkodalen. Det er bedre at starte turen for enden af Springbakkevej, der er en sidevej til vejen mellem Aakirkeby og Vestermarie. Ved skoven og et lille hus findes en parkeringsplads. Derfra følges skiltet Højlyngsstien gennem skoven. Strækningen er under fire kilometer, men der skal regnes med klipper på stien og en stejl trappe ved Jægergrotterne.

 

 

Danmark har overfor EU forpligtet sig til at skabe mere natur. For nogle år siden gav Staten Naturstyrelsen på Bornholm 21 millioner til opkøb af den private del af Ekkodalens sydlige ende. Under projektet Ekkodalens Moser opkøbte man den store Vallensgård Mose og de nærliggende marker for at kunne genskabe øens største vådområde. Der blev sat prop i de gamle drænrør, vandstanden blev hævet, moser og enge vendte tilbage til glæde for fuglelivet og floraen. For publikums skyld blev der etableret en slyngende gangbro af egetræ til Jægergrotterne. Samtidig blev Læsåen omlagt til et mere naturligt løb, og der blev lavet en ny sti i udkanten af mosen til Udkæret.

Over Ekkodalen til Dronningestenen

Fra parkeringspladsen følger man skiltet Højlyngsstien gennem skoven. Kort efter stiger terrænet, og et øjeblik efter viser skiltet Højlyngsstien mod højre og nedad. Denne tur fortsætter dog opad til en større skovvej, hvor man mod højre ser skiltet med teksten Klippestien. Den fører over Ekkodalen til de mange smukke udsigter over efterårsskoven. Den første udsigt kaldes Lo Klippe. Her er borde og bænke og en fantastisk smuk udsigt over mosen, der ligger indbydende over de 40 meter høje klippeformationer. Kort efter kommer Dronningestenen. Over de afrundede klipper og store vandreblokke er der en mageløs udsigt over skoven og det gamle Jægerhus. Ingen kender årsagen til navnet Dronningestenen.


Jægergrottens vandfald og den nyetablerede gangbro. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Jægergrotterne

Derfra følger man fortsat Klippesstien, indtil et skilt viser mod højre og nedad til grotterne. Det er ikke rigtige grotter, men opstået ved en senere forkastning af sprækkedalen. Granitten i Almindingen kaldes grundfjeld. Klipperne blev dannet for 1,7 milliarder år siden som dybe rødder af en fjerntliggende bjergkæde. Mange millioner år efter var bjergkæden slidt ned, og grundfjeldet kom til syne. For cirka 600 millioner år siden skabte vulkansk aktivet talrige revner, og således blev sprækkedalene skabt, og nye spændinger lavede forkastninger. Både Fuglesangsrenden og grotterne er skabt på denne måde.

Der er lavet en lang trappe ned mod bunden af Ekkodalen. På vej ned af trappen ses flere grotter med en mærkelig stemning, især om vinteren når vandet fosser ned over klipperne. Nede i dalen mødes gangbroen, og den følges tværs over dalen til Jægerhuset. Huset blev bygget omkring 1700, delvis af munkesten fra Hammershus og brugt af ejerne til jagter. I dag er det anlagt med gratis sovepladser, ildsted og hane til drikkevand.

Her genses skiltet Højlyngsstien med to pile. Til venstre fører den ad gangbroen mod nye oplevelse i Almindingen, og mod højre følger vi skiltet til Ekkodalens Moser for at opleve de gendannede moser.


Bøgeskoven med oktobers farvepragt. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Bøgeholmen

Sammen med den nærliggende Egholm udgjorde højdedragene bopladser for folk i jægerstenalderen. For 12.000 år siden levede folk her og jagede dyr og fangede fisk. Man har fundet harpuner af elsdyrsgevirer og kroge af fiskeben. Utallige pilespidser af kugleflint er ligeledes fundet, såkaldte mikrolitter. De havde naturen som gud og ærede solen ved at lave skåltegn på klippernes flade overflader.

På året korteste dag, vintersolhverv, vil solens nedgang skinne som en lang stribe gennem sprækkedalen.


Den nye omlægning af Læsåen. Foto: Søren P. Sillehoved

 

”Nu falmer skoven trindt om land”

Mens man følger stien gennem den efterårsfarvede bøgeskov, tænker man sikkert på Grundtvigs salme fra 1844. I virkeligheden sker der kun farveskift fra grønt til andre farver, når dagene om efteråret bliver kortere. Kulden får træerne til at stoppe fotosyntesen, og klorofylen nedbrydes, dermed skifter de grønne blade til nye farver. Birken gul, bøgen orangefarvet, egen brun og spidsløn enten gul eller flot rød.

Senere passeres omlægningen af Læså og ved et fugtigt sted, må man gå over en bro. Man har mosen og engen til venstre, måske ses nogle gæs eller en lille flok traner. På højre side ses den sydlige ende af klipperne i sprækkedalen.

Snart fører stien opad, og et gammel stengærde kommer til syne. Det er Rømers fra 1800. Bag det ligger Almindingen og en gammel hulvej. Foran stengærdet ses en lang række nedbrudte store sten, det er resterne af en ”fægade” fra ældre dage. Dengang skoven var lyng og udmark, drev man om foråret kreaturerne fra gårdene til græsning på lyngen ad såkaldte ”fægader”. Der var mange på øen, men i dag er de kun historie. Stien ender på skovvejen fra turens begyndelse, og mod venstre kommer man tilbage til parkeringspladsen og en fornem vandretur er slut. God tur.


Fugletårnet ved Udkæret. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Epilog

På hjemturen kan et besøg ved Udkærets nye fugletårn anbefales. Det findes ved første sidevej til højre, og et øjeblik efter kommer en parkeringsplads med tre nye fine sheltere og en lille sti til fugletårnet. Derfra er der en flot udsigt over fuglene i søen. Tørken i august og først i september har fået vandet til at forsvinde, men nu er både det og fuglene vendt tilbage. Der kan være tusindvis af gæs og ænder, og der ses ofte store flokke af traner. Udkæret er en af øens bedste lokaliteter for vandfugle.

 

 

Turens højdepunkter

Fuglelivet ved Udkæret.

Udsigterne fra Loklippen og Dronningesten.

De farverige efterårsskove.

Jægergrotterne.

Den slyngende gangbro gennem Ekkodalen.

Højlyngs stien langs Vallensgård Mose.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT