Det første fandt sted i 1973: Aarsballes gamle garde er klar til det sidste loppemarked

Det første fandt sted i 1973: Aarsballes gamle garde er klar til det sidste loppemarked
Loppemarkedet i Aarsballe har i mange år været et af Bornholms største med op imod 3.000 besøgende – billedet her er fra 2019. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | AARSBALLE | ABONNENT | 5. AUG 2022 • 18:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | AARSBALLE | ABONNENT
5. AUG 2022 • 18:30

Aarsballe Boldklub har over 100 frivillige hjælpere i gang lørdag eftermiddag, når klubben holder sit traditionsrige loppemarked for sidste gang.

 

Aarsballe Boldklub holdt sit første loppemarked på Bolsterbjerg i Almindingen i 1973. Det strakte sig dengang over to dage. Størst var tilstrømningen af kunder den første salgsdag, da trafikken forbi den kendte restaurant nærmest brød sammen, og hvor der blev omsat for 10.000 kroner. Dagen efter blev der omsat for 3.000 kroner.

Det berettede Bornholms Tidende og skrev videre:

"Priserne for de attråede genstande var imidlertid meget uensartede. En antik stol solgtes således for 1.000 kroner, hvorimod en køreklar folkevogn skiftede ejermand for mindre end syv kroner! Eller meget nøjagtig seks kroner og 75 øre".

49 år efter kan vi bringe en rettelse:

Folkevognen kostede ikke kun 6,75 kroner. Men 675 kroner.

Det oplyser Alf Jørgensen fra Aarsballe Boldklub. Han ved det, for det var ham, der havde givet bilen til loppemarkedet, som han i øvrigt også selv var med til at arrangere. Det samme var Finn-Erik Pedersen, der i 45 år har været boldklubbens kasserer.

Det er et stort og tungt tungt arbejde at få lageret tømt, men heldigvis er der mange hjælpere, og lørdag skal over 100 frivillige i sving på Aarsballe Stadion. Foto: Holger Larsen

 

Beslutningen blev taget i 2019

Flere andre aarsballefolk har været med til at arrangere loppemarked næsten lige så længe.

Her ligger baggrunden for, at årets loppemarked, lørdag den 6. august på Aarsballe Stadion, bliver det sidste. For mens Alf Jørgensen, Finn-Erik Pedersen og kompagni startede på de tunge lederopgaver og med at være frivillige som ganske unge, så er der i dag ingen yngre folk til at tage over efter dem.

Beslutningen om at stoppe blev allerede meldt ud efter loppemarkedet i 2019: Loppemarkedet i 2020 ville blive det sidste. Men så kom coronaen og to år med aflysninger. I Aarsballe holdt man fast ved, at man ville slutte ordentligt af – også fordi der efterhånden var meget på loppelageret – og det bliver så med lørdagens marked.

I Aarsballe er man nok vemodige, men også lettede:

– Vi lever og kæmper en kamp. Men vi har fået styr på det. Vi var lidt betænkelige ved, om vi kunne skaffe mandskab nok. Vi har holdt en lang pause, og mange af vores faste hjælpere er ved at være gamle. Det er også derfor, vi stopper. Men det ser positivt ud, og vi venter at have 105-110 hjælpere til at sælge effekter lørdag eftermiddag. Der er på niveau med tidligere, så vi skal ikke klage, siger Alf Jørgensen.

De skal behandles godt

Et så højt antal frivillige er ganske imponerede for en lille forening med max 50 aktive medlemmer.

– Mange af hjælperne er gamle medlemmer, som får nogle venner med tll at hjælpe. Det er flot, at mange er kommet år efter år, selv om de ellers ikke har haft noget med klubben at gøre, siger Alf Jørgensen.

I Aarsballe gør man også meget ud af at behandle de frivillige godt:

– Fredag får de mad, når vi er færdige med at køre effekter fra lageret til stadion. Lørdag, hvor vi stiller op, er der morgenmad, og til frokost får vi en pølse, inden vi skal starte salget, og når vi er færdige med oprydningen, er der aftensmad igen, fortæller Alf Jørgensen.

– Vi håber at få solgt det hele, så vi ikke har en bunke, vi skal køre væk. Vi har i længere tid sagt nej til at modtage større møbler, og vi har været lidt hårdere end tidligere med, hvad vi har sagt ja til at modtage. Nu skal vi have det fyret af. Det lyder måske mærkeligt, men det er hårdt at arrangere. Der er utroligt mange detaljer, som der skal styr på, når man skal holde et så stort arrangement.

En lille, hård kerne er i gang året rundt med at hente effekter, sortere med videre.

Nogle af de mindre effekterne er stuvet væk oppe på loftet. Foto: Holger Larsen

 

Omsætningsrekorder

Aarsballes loppemarked har i mange år gået for at være et af Bornholms bedste og hyggeligste – og største – loppemarkeder med op til cirka 3.000 mennesker på besøg.

Var der trafikprop ved det første loppemarked på Bolsterbjerg, så er der nærmest også garanti for, at man skal køre stille og roligt igennem Aarsballe, når der er loppemarked. Der holder ofte biler parkeret langs vejen op til en kilometer fra stadion, selv om der faktisk er masser af parkeringspladser på stadionområdet.

Den ene omsætningsrekord har afløst den anden i Aarsballe:

– Rekorden for salg af loppeting blev sat i 2016 med 143.000 kroner, og i kiosken er rekorden 55.000 kroner.

– Det største enkeltsalg har været en gammel HP-lampe, som i 1999 blev solgt for 6.000 på auktion, og i 2006 var det en keramikvase, som også gik for 6.000 kroner. Jeg tror, det er rekord på loppemarkeder på Bornholm, tilføjer Alf Jørgensen.

Forberedelserne til loppemarkedet i Aarsballe har været i gang længe. Tidligere på ugen hentede man den første halvdel af effekterne på lageret i Knudsker – fredag eftermiddag begyndte arbejdet med at hente resten. Foto: Holger Larsen

 

Ryddede loftsetage

Alf Jørgensen har mange minder fra næsten 50 års loppemarkedshistorie. Da man i det første år med indsamling af loppemarkedseffekter var blevet færdige med en rute, blev man enige om, at man kunne lige spørge i det næste hus også – hvor man altså kom uanmeldt:

– Jo, de havde måske lidt stående på loftet. Det endte med, at vi ryddede hele loftsetagen og hentede halvandet læs med lastbil. Der var mange gode ting, som vi godt kunne have ønsket os i dag. Men det er i de seneste år blevet meget begrænset, hvad vi får ind af antikviteter. De gode ting forsøger folk selv at sælge.

Loppemarkedet blev i de første år holdt på Bolsterbjerg. I 1978 flyttede det "hjem" til Aarsballe Stadion, hvor det er blevet holdt siden. Det var også det år, hvor man i en annonce lokkede med: "Af effekter kan nævnes: Møbler fra Mogens Gilstrups barndomshjem". Arrangørerne blev overraskede over tilstrømningen:

– Vi havde kiosk inde i klubhuset, hvor vi skulle sælge lidt is, kaffe og andet. Vi havde to-tre hjælpere på opgaven, men de kunne slet ikke følge med, og vi måtte have ismanden derop for at hjælpe med at dele is ud. Der lærte vi en del om, hvordan det ikke skulle være. I dag er kiosken en væsentlig del af loppemarkedet med en omsætning på over 50.000 kroner på tre timer, siger Alf Jørgensen.

Alf Jørgensen har været med til at arrangere loppemarkederne i Aarsballe siden 1973. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Da lopperne regnede væk

Vejret er en ukendt faktor, når man arrangerer udendørs loppemarked, og det kan komme til at gøre en kæmpe forskel for udbyttet:

– Jeg husker et loppemarked, hvor vi fik 42 millimeter regn den dag, vi skulle have holdt markedet. Så vi udsatte det til ugen efter eller 14 dage efter. Så fik vi 46 millimeter. Da havde vi stillet det hele op og gennemførte, men vi fik næsten intet solgt.

– Vi gemte de bedste af effekterne til året efter, men det var dæleme surt, for oprydningen var ikke kun som den plejer at være, men et endnu større arbejde, husker Alf Jørgensen.

– Som vejrudsigten ser ud nu, er det perfekt med 18-19 grader og tørvejr. Vi har også prøvet at have 30 grader. Det er heller ikke sjovt, for så er folk nærmest ved at gå omkuld, tilføjer Alf Jørgensen.

– Vi tror på, at det bliver godt, siger han om det sidste loppemarked i Aarsballe.

Loppemarkedet på Aarsballe Stadion holdes lørdag klokken 13-16. Klokken 14 er der auktion med Knud B. Pedersen og Jørn Blem som auktionsholdere.