Stamgæster tog afsked med loppemarked

Stamgæster tog afsked med loppemarked
Loppemarkedet i Aarsballe havde mange forskellige varer at byde på. Foto: Holger Larsen
BILLEDREPORTAGE | AARSBALLE | ABONNENT | 6. AUG 2022 • 17:18
Holger Larsen
Journalist
BILLEDREPORTAGE | AARSBALLE | ABONNENT
6. AUG 2022 • 17:18

Flere kaldte det trist, at Aarsballe Boldklubs loppemarked lukker efter 49 år.

Mange turister har næppe nogen idé om det, men for mange bornholmere er det med en lidt sær fornemmelse i kroppen, at de lørdag eftermiddag besøger Aarsballe Boldklubs loppemarked.

Loppemarkedet lukker ned efter 49 år. Arrangørerne er ganske enkelt blevet for gamle til at kunne klare den store opgave.

Knud Pedersen og Jørn Blem, står for loppemarkedets auktion. Foto: Holger Larsen

Knud Pedersen er ved at gøre klar til at holde auktion, hvor han er auktionsholder sammen med Jørn Blem:

– Jeg synes, det er kedeligt. Ikke kun for Aarsballe, men for Bornholm som turistø og bornholmerne generelt. Det har nærmest været en festdag for mange at komme til Aarsballe, hvor man kan hygge sig i timevis, hvis vejret ellers er til det, siger Knud Pedersen

– Jeg har været med som hjælper i 15-20 år, i de seneste otte-ti år som auktionarius. Jeg drev sportsforretning i Rønne i mange år, hvor idrætsforeningerne og deres medlemmer var gode kunder, og nu giver jeg noget tilbage. Jeg har været hjælper ved loppemarkeder i flere klubber. Jeg gør det også, fordi jeg synes, det er sjovt, siger Knud Pedersen.

En tradition

Ole Marquardsen, Aakirkeby, har været stamkunde på loppemarkedet i Aarsballe:

– Det viser sig, at foreningerne efterhånden må slippe det, fordi de unge ikke rigtig har interessen i, at det skal fortsætte. Det er trist, for det er en tradition med loppemarkeder rundt omkring. Det er tiden, mener Ole Marquardsen, som dog glæder sig over, at der er mange frivillige i Rudolfklubben i Aakirkeby, hvor han selv er aktiv.

Ole Marquardsen kalder det trist, at det ene loppemarked efter det andet lukker ned. Foto: Holger Larsen

– Vi er kommet heroppe i Aarsballe i mange år. Vi har altid en klemme med, som vi spiser, inden vi går til loppemarked. Min kone går mest efter porcelæn og skåle og den slags, mens jeg som gammel vvs’er er mest til værktøjsafdelingen, og så møder vi en del mennesker, som vi har mødt her i mange år, siger Ole Marquardsen.

Samler på bibler

Henning Sorth, Aakirkeby, der fylder 92 år i næste måned, er også stamkunde:

– Jeg er ked af, at det lukker. Det er faktisk det eneste loppemarked, jeg tager til. Sådan er der meget, der forsvinder.

Henning Sorth har i mange år været en fast gæst ved loppemarkedet i Aarsballe. Foto: Holger Larsen

– Jeg samler på bibler. Jeg har nok 100 stykker. Der står det samme i, men der er forskellige årgange og indbindinger.

Henning Sorth havde heldet med sig, og han købte de to bibler, der var blandt de rigtig mange bøger på markedet.

– Jeg gav 10 kroner stykket.

En haveskammel

– Det er kedeligt, mener Jytte Lintrup fra Rønne.

– Jeg er kommet her siden midt i 1980’erne. Jeg kan generelt godt lide at gå på loppemarkeder. Det er ikke fordi jeg nødvendigvis behøver at købe noget, men jeg synes, det er sjovt at se folk løbe af sted med en masse ting, hvor jeg tænker: Hvad skal du dog bruge det til.

Jytte Lintrup giver 20 kroner for en haveskammel hos en af de trofaste frivillige i Aarsballe, Ove Markussen. Foto: Holger Larsen

Nu har du selv købt dig en haveskammel?

– Ja, den så jeg lige. Den kunne jeg ikke lade stå. Min mand siger: "Sådan en har du jo i forvejen". Ja, men hvor længe holder den?

Det er ærgerligt

Sabrina Berrah fra København var ikke helt klar over, om det bare var sæsonens sidste loppemarked eller det sidste i det hele taget. Da hun får at vide, at det er det allersidste, siger hun:

– Det er da ærgerligt. Der er ellers et flot fremmøde.

– Vi har været her tre gange i de seneste fem år. Vi har familiesommerhus i Østre Sømark, og vi planlægger næsten efter hvilke loppemarkeder, der er – for at gøre min mand glad. Han elsker at gå på loppemarked. Han samler på meget, så en gang imellem holder vi selv loppemarked hjemme i vores gård for at få ryddet lidt ud, siger Sabrina Berrah.

Sabrina Berrah og seksårige Ella fra København er til loppemarked i Aarsballe. Foto: Holger Larsen