Problemet med satsningen på biogas er, at mange investeringer i nye anlæg, som ifølge Ingeniøren typisk skal forrentes over en periode på mindst 15 år, vil gøre det svært at begrænse den animalske produktion, hvis det skulle være et af værktøjerne, som man politisk ønsker at bruge til at mindske landbrugets udledning af CO2.
Professor i miljø- og ressourceøkonomi Jette Bredahl Jacobsen fra Københavns Universitet gør opmærksom på, at en konsekvens af forøget produktion af biogas kan blive en større afhængighed af svine- og kvægproduktion.
– For at nå vores klimamålsætninger er det ikke givet, at vi fremover skal have det samme antal husdyr som i dag. Med mange statsstøttede biogasanlæg risikerer man, at der kan blive lokal konkurrence om inputtet. Det kan potentielt være med til at fastholde en produktion med mange udledninger, som ellers ville ændres, siger Jette Bredahl Jacobsen, der indtil for nylig var næstformand i Klimarådet, til Ingeniøren.
Bornholms Landbrug og Fødevarers (BLF) direktør, Thomas Bay Jensen, forklarede tirsdag i Tidende, at udvidelsen af biogasproduktionen på Bornholm ikke vil medføre, at staldene til svin og køer skal udvides, da der findes uudnyttet kapacitet.
”Medfører en stigende biogasproduktion en nødvendig udvidelse af den animalske produktion på øen? Svaret er nej. I stedet sikrer en stigende biogasproduktion, at vi får afgasset en langt større mængde af den biomasse, som allerede eksisterer på øen og som dagligt belaster miljøet - ikke pr. definition en udvidelse af biomassens størrelse”, står der i den nyligt offentliggjorte biogasplan, som BLF har udarbejdet sammen med en stribe andre bornholmske aktører.